HOLLANDA‘da, geçen sene kasım ayında iktidar ortağı İşçi Partisi’nden (PvdA) ihraç edilen Türk kökenli milletvekilleri Selçuk Öztürk ile Tunahan Kuzu, yeni kurdukları “Denk” (Düşün) adlı siyasi hareketle sessiz kesimlerin sesi olmayı hedeflediklerini söyledi.
Kuzu’nun liderliğini yapacağı siyasi hareketin geleceği konusunda AA muhabirine açıklamada bulunan milletvekilleri, ırkçılıkla etkin bir mücadele yürüteceklerini ifade etti.
Hollanda’da son dönemlerde ırkçılıkla bağlantılı olaylarda artış yaşandığına dikkati çeken Öztürk, şöyle konuştu: “Katılaşan, sertleşen bir politika izleniyor. Irkçılık konusunda fazla taviz veriliyor. Hollanda’da ırkçılığı kabul etmiyoruz. Irkçılığın kökünden kazınması gerektiğini düşünüyoruz. Hollanda Anayasası’nın birinci maddesi ayrımcılığı yasaklıyor. Maalesef son dönemlerde bu ırkçı söylemler ön plana çıktı, biz onu yok etmek istiyoruz. Hollanda’da yeni bir hareket ve oluşumla insanlarımıza bir özgüven vermek istiyoruz.”
Ülkede susturulmaya çalışılan ve siyasi arenada seslerinin duyulmadığını düşünen geniş bir kesimin var olduğunu kaydeden Öztürk, bu insanlara siyasi arenada alan açacaklarını söyledi.
“Sadece bir kesimin sesi olmayacağız, ülkedeki 17 milyon insanı kucaklayacağız” diyen Öztürk, şu değerlendirmede bulundu: “Bizim düşüncelerimiz, hedeflerimiz ortada. Hollanda’daki katılaşmayı önlemek isteyen, eski, hoşgörülü Hollanda’yı arzulayan herkese kapımız açıktır. İnanıyorum ki Hollanda’da milyonlarca insan şu son dönemdeki sertleşen Hollanda’yı istememekte, yeni bir oluşumu beklemekte. Onu da bizim kurduğumuza inanıyorum.”
Siyasi hareketlerinin programında yer alan konuların hayata geçirilmesi için mecliste büyük bir mücadele vereceklerinin altını çizen Öztürk, zaman kaybetmeden sokağa inerek halka kendilerini anlatmaya çalışacaklarını belirtti.
Bu konuda dijital ortamı çok iyi kullanacaklarını vurgulayan Öztürk, “Hollanda’yı adım adım gezeceğiz. Mecliste üç ay boyunca bir manifesto çalışması yaptık. Yarından itibaren Hollanda’nın her yerinde genellikle üniversitelerde gençlerle tartışma programları organize edeceğiz. Bütün insanlarımızı davet edeceğiz. Bizi eleştirmelerini isteyeceğiz. O eleştirileri değerlendirerek seçimlere katılacağız” diye konuştu.
“Filistin tanınmalı”
Hollanda siyasetine yeni bir üslup getirmeyi amaçladıklarını belirten Kuzu da bu yüzden parti değil siyasi bir hareket kurduklarını söyledi. Siyasi partiye dönüşmeyi düşünmediklerini, hareket olarak 2017′deki genel seçimlere katılmayı planladıklarına işaret eden Kuzu, “Hollanda’ya yenilik getirmek istiyoruz. Siyaseti daha interaktif hale getirmek amacımız. Modern bilgi teknolojisiyle bunu yapmak mümkün. Kurulu partiler bu imkanları kullanmıyorlar biz kullanacağız” dedi.
Herkesi olduğu gibi kabul eden, sosyal güvenliğin ön planda olduğu bir toplum hedeflediklerine vurgu yapan Kuzu, dış politikada Hollanda’nın imajının düzeltilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.
Bu kapsamda Filistin’in tanınmasını savunduklarını söyleyen Kuzu, şöyle devam etti: “Hollanda’nın dış politikadaki imajı düzeltilmeli. Hollanda devletinin Filistin’i tanımasını istiyoruz. Şu anda bölgedeki olaylara bakarsak bir huzursuzluk ve refah seviyesinin düşüklüğü söz konusu. Dengelerde bir taraf güçlü, diğeri zayıf. Bu sona erdirilmeli. Bunun yolu Filistin’in tanınmasından geçiyor. Filistin birçok ülke tarafından tanınmıyor, biz Hollanda’nın Filistin’i tanımasını arzu ediyoruz.”
AA
© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.
View full post on InterAjans.nl