“Artık yönetilen değil, yöneteniz”

“Artık yönetilen değil, yöneteniz”

15 Ekim, 2015

ARTIK YONETILEN DEGIL YONETENIZ FOTO INTERAJANS

Ergun KULA / Mustafa KOYUNCU (İnterAjans-AA) – Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında hizmet veren Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Hollanda’nın Dordrecht kentinde ‘Avrupa Girişimci Toplantısı’ düzenlendi.

DEİK ve DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları, sayıları her geçen gün artan Avrupa’daki Türklerin artık yönetilen değil yöneten konumuna doğru ilerlediğini ifade etti.

DTİK olarak yurtdışındaki Türklerin sorunlarının çözümü noktasında büyük çaba gösterdiklerine işaret eden Torunoğulları, belirledikleri sorunları raporlar haline getirerek Türkiye’de ilgili mercilere ilettiklerini söyledi.Press Foto Mustafa Koyuncu DEİK & DTİK (15)

Torunoğulları, Avrupa’daki Türklerin yaşadıkları ülkelere önemli katkılarda bulunduğunu bildirerek, “Bizi külfet olarak görmelerini istemiyoruz. Türk girişimcilerin Avrupa’ya yaptıkları yatırım, sağladıkları iş imkanı ve sahip oldukları ciro gün geçtikçe daha da artıyor. 68 milyar euro ciroya ulaşan Avrupalı Türk girişimci sayısı da 140 bin dolayında. Avrupa’da 5 milyon 200 bin nüfusa sahip olan ve akademisyeniyle, siyasetçisiyle Türkler artık yönetilen değil, yöneten durumundadır” dedi.

Aile şirketlerinin DEİK önderliğinde eğitime tabi tutulmalarının Avrupa ekonomisine de büyük oranda katkı sağlayacağını vurgulayan Turgut Torunoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aile şirketleri konusunda geçmiş dönemde sayın bakanlarımıza raporlar sunmamızın yanı sıra pek çok toplantı ve seminerler gerçekleştirdik. İleriki dönemde de aile şirketleri konusunda çalışmalarımız devam edecektir. Özellikle girişimcilerimizle ortak toplantılar yaparak kurumsallaşma yolunda çareler arayacağız. Aile şirketleriyle toplantılar gerçekleştirerek daha uzun vadede beraberlik sağlamak, yabancı ortaklar alarak dünya şirketleri olma yolanda adımlar atmak ve Türkiye’deki girişimcilerle uzun vadeli ortak projelere girmek konularında çaba sarf edeceğiz.”

Press Foto Mustafa Koyuncu DEİK & DTİK (23)

Seçilme konusuna da değinen Torunoğulları, “Yurtdışındaki Türklere seçilme hakkının verilmesini bekliyoruz. Eğer bu isteğimiz gerçekleşirse Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde Türkiye’ye çok büyük katkısı olacaktır. Ayrıca yaklaşan seçimlerde mutlaka sandık başına gidilmesi çağrısında bulunuyorum. Oylarımızın gücü, hem sorunlarımızın çözümünü kolaylaştıracak, hem de daha fazla dikkate alınmamızı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.Press Foto Mustafa Koyuncu DEİK & DTİK (19)

“Refah düzeyimizi de olumlu şekilde etkiliyor”

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Türkiye’de 2002’de 3 bin 492 dolar olan kişi başı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) 2014’te 3 katına çıktığını belirterek, “Ekonomik gelişimimiz, refah düzeyimizi de olumlu şekilde etkiliyor” dedi.

Şenel, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında hizmet veren Dünya Türk İş Konseyi’nin (DTİK) Hollanda’nın Dordrecht kentinde düzenlediği ‘Avrupa Girişimci Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Ankara’da meydana gelen terör saldırısının üzüntüsünü yaşadıklarını kaydederek, saldırıda hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.

DTİK Başkanı Nail Olpak, DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları ve İcra Komitesi üyeleri ile Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan’ın katıldığı toplantıda Türk kökenli iş adamlarına hitap eden Şenel, Türkiye’nin dünya ticaretinin önde gelen aktörlerinden biri olduğunu dile getirdi.

Şenel, Türkiye’nin 2014 yılı Aralık ayından itibaren G20 dönem başkanlığını üstlendiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

“Bilahare, 15-16 Kasım’da da ülkemizin önemli turizm köşelerinden biri olan Antalya Belek’te G20 Liderler Zirvesine ev sahipliği yapacağız. Bu, Türkiye’nin kat ettiği mesafeyi göstermesi açısından önemli gördüğümüz bir sorumluluktur. G20 dönem başkanlığı, dünyanın en büyük 18. ekonomisi, Avrupa’nın ise en büyük 7. ekonomisi olan ülkemizin özellikle son 10 yıldaki başarılı ekonomik performansının bir sonucudur.”

Press Foto Mustafa Koyuncu DEİK & DTİK (13)

Türkiye ekonomisinin son 23 çeyrektir büyüme trendi gösterdiğine de vurgu yapan Şenel, şunları söyledi:

“Söz konusu 23 çeyrekteki ortalama büyüme oranı da yüzde 5,1’in üstünde gerçekleşmiştir. Son açıklanan büyüme rakamlarına göre, Türkiye 2015 yılının ikinci çeyreğinde, yüzde 3,1 olan beklentinin üstünde, yüzde 3,8 oranında büyümüştür. 2002’de 3 bin 492 dolar olan kişi başı GSYH, 2014’te 3 katına çıkarak 10 bin 404 dolar oldu. SGP’ye göre kişi başı GSYH ise 2002’de 8 bin 630 dolar iken 2014’te 19 bin 610 dolara çıktı. Ekonomik gelişimimiz, refah düzeyimizi de olumlu şekilde etkiliyor.”

Press Foto Mustafa Koyuncu DEİK & DTİK (22)

DTİK Başkanı Nail Olpak da Türkiye ekonomisinin küçük hasarlar dışında hala sağlam olduğunu söyledi.

“Etrafımızda kirli senaryolar var” diyen Olpak, Türkiye’de sosyal, ekonomik ve siyasal anlamda bir istikrarsızlık dalgası oluşturulmaya çalışıldığını dile getirdi.

Press Foto Mustafa Koyuncu DEİK & DTİK (24)

Türkiye ekonomisindeki büyüme trendinin devam edeceğini anlatan Olpak, şu değerlendirmede bulundu:

“Son iki yılda dördüncü defa seçim yaşayan ülke olmamıza ve yaklaşık son bir aydır seçim hükümetiyle yönetilmenin getirmiş olduğu belirsizliklere rağmen ekonomimiz küçük hasarların dışında hala sağlam. Büyümeye devam ediyoruz ve devam da edeceğiz. Ülke olarak hayata geçirdiğimiz reformlarla küresel bir merkez haline geldik.”

Press Foto Mustafa Koyuncu DEİK & DTİK (18)

Lahey Büyüyelçisi Sadık Arslan, Hollanda’nın zengin bir girişimcilik ruhuna sahip ülke olduğunu ve burada Türk girişimcilerin de bu ruhtan ticari yaşamda olumlu yönde etkilendiklerini anlattı. Büyükelçi Aslan, son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin niteliğini değişmeye başladığını belirterek, “Gençlerle girişimcilik kapasitemizi çok daha ileriye taşıyacağımıza ve farklı alanlarda da yer alacağımıza yürekten inanıyorum” ifadesini kullandı.
İnterAjans-AA

 

© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.         

 

 

 

View full post on InterAjans.nl