Ortadoğu’daki “Batılı savaşçılar” (4)

Ortadoğu’daki “Batılı savaşçılar” (4)

15 Eylül, 2014

AB COZUM ARAYISINDA FOTO AAAvrupa’dan Suriye ve Irak’a savaşmaya gidenlerin sayısının her gün artması ve büyüyen güvenlik riski karşısında Avrupa Birliği (AB) çözüm arayışlarını hızlandırdı.

Belçika’nın öncülüğünde 8 AB üyesinin içişleri bakanları, yabancı savaşçıların Suriye ve Irak’a ulaşmasını engelleyecek tedbirler için bugüne kadar 6 kez toplanarak 4 ayaklı bir eylem planı hazırladı. Avrupalı içişleri bakanlarının bazılarına Türkiye ve diğer bölge ülkelerini de davet ettikleri toplantıların sonuncusu 7 Temmuz’da İtalya’da yapıldı.

Hollanda, Belçika, İtalya, Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya, İsveç ve Polonya’nın onay verdiği tedbirler, önleme, kimlik belirleme ve yolculuğu tespit etme, cezai yaptırım ve üçüncü ülkelerle işbirliği ayakları üzerine oturtuldu. İlgili ülkelerle bilgi ve istihbarat paylaşımını yoğunlaştırma, Schengen Bilgi Sistemi’ne (SIS) bilgi aktarma, şüpheli durumlarda ortak hareket ve AB polis teşkilatı Europol’e bilgi aktarma taahhüdünde bulunuldu.

Konuyu AB gündemine getirme kararı alan 8 ülke, yabancı savaşçılarla ilgili stratejik iletişim ekipleri kurulması, AB yolcu isim kaydı (EU PNR) uygulaması oluşturulması ve savaşçı toplamada etkin bir unsur olarak görülen internetin daha etkin gözetimi için servis sağlayıcılarıyla işbirliğinin yoğunlaştırılması konusunda mutabık kaldı. İtalya dönem başkanlığının olgunlaştıracağı önerilerin AB içişleri bakanlarının ekim ayındaki toplantısında onaylanması bekleniyor.

İçişlerinden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Cecilia Malmström, savaş bölgelerine kimlerin gideceği ya da gidemeyeceği veya kimlerin pasaportlarına el konulup konulamayacağı konusunda bir yönetmelik hazırlamalarının söz konusu olmadığını, konunun üye ülkelerin yetkisinde olduğunu açıkladı.

AB Komisyonu’nun önerisi üzerine üye ülkeler, radikalleşmeyle ve terörist devşirmeyle mücadele stratejisini gözden geçirdi. Bu kapsamda AB fonlarıyla üye ülkelere destek verecek Avrupa Bilgi Merkezi’nin oluşturulması ve internet üzerinden radikalleşmeyle mücadele için bilişim şirketleriyle işbirliğinin artırılması kararlaştırıldı.

Öte yandan, AB yetkililerinin Türk muhataplarıyla toplantılarında, Suriye’deki “yabancı savaşçıların” önlenmesi önemli gündem maddeleri arasında yer aldı. 23 Haziran’da Lüksemburg’da gerçekleştirilen 52. Türkiye-AB Ortaklık Konseyi’nde “yabancı savaşçılar” ile ilgili işbirliğinin artırılması istendi. AB üyelerinin “yabancı savaşçılarla” ilgili toplantılarına öncülük eden eski Belçika İçişleri Bakanı Joelle Milquet, Türkiye ile bu alanda yürütülen işbirliğinin çok verimli olduğunu birçok kez teyit etti.

AB ortak tutum belgesinde, “Terörle mücadelede Türkiye ve AB arasındaki aktif diyaloğu memnuniyetle karşılıyoruz. Özellikle yabancı savaşçılar konusunda bu daha da güçlendirilmelidir. İlgili terörle mücadele mevzuatının Türkiye tarafından yürürlüğe geçirilmesiyle bu işbirliği daha da güçlendirilmiş olacaktır” ifadesi yer aldı.

 

 

© AA

View full post on InterAjans.nl