“BU şehri anlatmaya, ne dil ne de kalem yeter.” Dünya yüzünden geniş bir ili, göz alıcı büyük yapıları her yerde aranan eşyası, birçok mezraları, bolluk ve verimliliği, bitimsiz yiyecek ve içecek pınarları ve ırmaklarıyla burası “Şehr-i Ayıntab-ı Cihan” (Dünyanın Gözbebeği Şehir)”dır.
Bu satırlar Evliya Çelebi’ye ait… Dünya edebiyatında bir örneği bulunmayan bu eserinde Evliya Çelebi Gaziantep’e (Eski adıyda Ayıntab) iki kez yer vermiş. Gaziantep’in yaklaşık 200 yıl önce Evliya Çelebi’den böylesine bir övgü alması rastlantı değil elbette…
Bunu niye yazdım… Frankfurt Konservatuarı’nda eşimle birlikte bir etkinliğe katıldık. “Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 94. Yılı” etkinliği… Frankfurt Gaziantep Derneği düzenlemiş… Derneğin başkanlığını değerli meslektaşım, dostum Ökkeş Toy yapıyor… Kalabalık bir davetli topluluğunun izlediği etkinliği Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik ile Sosyal Demokrat Parti Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel de onurlandırdı.
Gaziantep Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilgehan Pamuk “Antep savunması” üzerine bir konuşma yaptı. TÖDER Halk Müziği sanatçıları öğretmenler türküleriyle renk kattı. Etkinlik öncesi ‘Fotoğraflarla Gaziantep Savunması Sergisi’ açıldı. Gaziantep Mutfağı’ndan leziz yemekler ikram edildi davetlilere…
Bir şehri yazmak zordur. Şehri gezmek, havasını almak, suyunu içmek, yemeğini yemek, insanların arasına karışmak sonra da bunları yazıya dökmek o kente duyulan sevgiyle olur.
Ne ben ne de eşim Gaziantepli değiliz… Gaziantep’e yıllar önce gitmiştim. Bugünkü Gaziantep Üniversitesi’nin nüvesi olan Gaziantep ODTÜ Makine Mühendisliği yeni açılmıştı. Ben de ODTÜ Ankara’dan asistan olarak görevli gidip geliyordum. O zamanlar Gaziantep için “Doğu’nun Paris’i” diyorlardı. Hemen gidip döndüğümüz için kenti doyasıya gezmek mümkün olmamıştı. Yani Paris’i keşfedememiştim. Bir daha da gidip görmek kısmet olmadı… Eşim de Gaziantep’i hiç görmemiş. Ama mutlaka gidip göreceğiz.
Halit ÇELİKBUDAK / Frankfurt
Elektronik posta: hcelikbudak@gmail.com
© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.
View full post on InterAjans.nl