Türk sevgili karşı karşıya getirtti

Türk sevgili karşı karşıya getirtti

21 Ocak, 2015

TURK SEVGILI KARSI KARSIYA GETIRTTI FOTO MINISTERIE VAN DEFENSIE EVA KLEIJN yeniLAHEY (İnterAjans) – Sevgilisi Türk olduğu gerekçesiyle ordudan atılmak istenen bir kadın onbaşı, Hollanda Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mart de Kruif ile Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert’ı karşı karşıya getirdi.

Görevi gizlilik gerektiren kişiler partnerlerini Hollanda Askeri İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı’nın (MIVD) ilişki halinde olduğu ülkelerin vatandaşları arasından seçmek zorundalar. Türkiye bu ülkeler arasında bulunmuyor.

Partneri hakkında bilgi edinilemediği gerekçesiyle kadının temiz kağıdının iptal edildiği ve işten çıkarılmak istendiği öğrenildi. Hollanda Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mart de Kruif’ün de aralarında bulunduğu kadının komutanlarının Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert’a tepki gösterdikleri kaydedildi.

Korgeneral Mart de Kruif’ün, başarılı olduğuna ve orduda 13 yıldır görev yaptığına işaret ettiği kadının işten atılmak istenmesine “inanılacak gibi değil ve bunun bir izahı da yok” diyerek tepki gösterdiği bildirildi. Komutanlar, bakanlığın da, Hollanda Askeri İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı’nın da kadının partneriyle ilgili bilgilere ulaşmak için çaba göstermeleri gerektiği görüşündeler.

Hollanda’da İnsan Hakları Konseyi 2013 yılında, karısı Türk olduğu için ordudan atılan Hollandalı askeri itirazında haksız bulmuştu. Eşit Muamele Komisyonu’nun da yer aldığı İnsan Hakları Konseyi’nin kararında, görevi gizlilik gerektiren kişilerin ancak Hollanda Askeri İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı’nın (MIVD) bilgi alışverişinde bulunduğu ülkelerin vatandaşları ile evlenebilecekleri belirtilmişti.

Eşi kendisiyle evlenmeden önce Türkiye’de yaşadığı için ve hakkında bilgi toplanamadığı gerekçesiyle temiz kağıdı alamayan askerin işine Savunma Bakanlığı tarafından son verilmişti. Hollanda Savunma Bakanlığı’nın milliyete dayalı ayrımcılık yaptığını belirterek İnsan Hakları Konseyi’ne başvuran asker, şikayetinde haksız bulunmuştu.

İnsan Hakları Konseyi, Savunma Bakanlığı’nın doğrudan olmasa da ayrımcılık yaptığını, ancak “ulusal güvenliğin” daha önemli olduğunu belirtmişti. Savunma Bakanlığı savunmasında, askerin eşinin hangi ulustan olduğunun değil, son 3 yıl içinde neler yaptığının önem taşıdığını ifade etmişti.

 

© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.

View full post on InterAjans.nl