AMSTERDAM (İnterAjans) – Hollanda’nın aile birleşiminde 2006 yılından bu yana uyguladığı 21 yaş sınırının artık Türk vatandaşlarına uygulanmayacağı bildirildi.
Hollanda Türk Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Ejder Köse tarafından yapılan açıklamada, Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi’nin (IND) 23 yaşındaki Mevlüt Altınpınar’a, eşi Esra Ekinci’nin 19 yaşında olmasına rağmen 5 yıllık aile birleşimi oturum izni verdiği belirtildi.
Avukat Ejder Köse, eşi henüz 21 yaşını doldurmadığından oturum izni alma şansı bulunmayan Mevlüt Altınpınar için Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi’ne Ankara Antlaşması’na işaret ederek yaptıkları itirazın kabul edildiğini kaydetti. IND’nin 20 Kasım 2014 tarihli Akpınar-Ekinci çiftliyle ilgili kararıyla, 21 yaş sınırının Türk vatandaşlarına uygulanamayacağını resmen kabul etmiş olduğu ifade edildi.
Türk Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Ejder Köse, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın 7 Kasım 2013 tarihli Demir kararı ile 14 Temmuz 2014 tarihli Naime Doğan kararına işaret ederek, “Türklerin ülkeye ilk girişlerinde ve oturum müracaatlarında Ankara Antlaşması’nın geçerli olduğu kararı verilmişti. Ayrıca 1980 Ortaklık Konsey Kararı 1/80 protokolünün 13’üncü maddesinin ‘haklarında kısıtlamalar yapılamaz’ (standstill-clausule) ilkesi de, Türklerin oturum ve çalışma haklarında yeni ve kısıtlayıcı nitelikte olan Hollanda mevzuatını geçersiz hale getirdi. Başvuruların 1 Aralık 1980 yılındaki kriterler çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmekte. Yani 2014’teki yasalar değil, 1 Aralık 1980 yasaları geçerlidir” ifadesinde bulundu.
Avukat Köse, 21 yaş sınırının kaldırılmasından yararlanabilmesi için kişinin Türk vatandaşı ya da çift uyruklu olması gerektiğine vurgu yaptı. Türk Hukukçular Birliği Başkanı, hukuk mücadelesinin Türklerin uluslararası hukuktan doğan haklarının tümü alınana kadar devam edeceğini kaydetti.
© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.
View full post on InterAjans.nl