AMSTERDAM (İnterAjans) – Hollanda’da HTİB, Emcemo ve SIOT’un önderliğinde farklı kesimlere yönelik faaliyet gösteren kuruluşların da desteklediği anadil derslerinin tekrar okul çatısı altında verilmesi yönündeki hukuk mücadelesinde Lahey Yüksek Mahkemesi, talebi geri çevirdi.
Kararla ilgili olarak avukat Nazmi Türkkol tarafından yapılan yazılı açıklamada, “13 Kasım 2013 tarihinde Lahey’de verilen karara itiraz edilerek temyize gidilmişti. Uzun bir bekleyişten sonra dün mahkeme kararını verdi. Yüksek Mahkeme’nin bugün elimize ulaşan gerekçeli kararında yaptığımız itiraz reddedilerek Lahey Mahkemesi’nin kararını onanmıştır” ifadesi kullanıldı.
Dava dosyasında yer verilen uzmanların “anadilde eğitim faydalıdır” yönündeki değerlendirmelerinin mahkemenin kararını etkileyemeyeceğine dikkat çekildiğini belirten Türkol, “Yüksek Mahkeme, Hollanda Anayasası’nın 93. Maddesi gereğince, devletin kararlarını denetleme yetkisinin olmadığını, sadece yaptığı ya da yapmadığı icraatları ile ilgili olarak ancak uluslararası anlaşma maddelerini inceleyerek, bu anlaşmalara aykırı hareket edip etmediğine karar verebileceğini belirtmiştir” açıklamasında bulundu.
Türkkol, Yüksek Mahkeme’nin bu bağlamda uluslararası anlaşmaları incelemiş olduğunu ve uluslararası anlaşmaların devletlere anadilde eğitim vermeleri konusunda hukuki bir zorunluluk getirmediği tespitinde bulunduğunu aktararak, şöyle devam etti: “Yüksek Mahkeme, Hollanda hükümetinin 2004 yılında ilkokullarda anadilde eğitim dersini haklı olarak kaldırıp kaldırmadığı veya tekrardan okullara konmasına imkan yaratması gerektiği konusunda karar verici kurumun kendileri olamayacağı, bunun siyasi bir karar olduğu ve devletin inisiyatifine bırakılması gerektiği yönünde gerekçe bildirerek, Lahey Mahkemesi’nin kararını onamıştır.”
Hollanda’da 1970′li yıllardan itibaren ilkokullarda verilmeye başlanan Türkçe dersleri, 2004 yılında dönemin Hıristiyan Demokratlar (CDA), Liberaller (VVD) ve Sosyal Liberaller’den (D66) oluşan koalisyon hükümeti tarafından uyumun önünde engel oluşturduğu gerekçesiyle müfredattan çıkarılmıştı.
© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.
View full post on InterAjans.nl