Aşureler Bu Yıl Utrecht Ulu Camiden

Aşureler Bu Yıl Utrecht Ulu Camiden

15 Ekim, 2016

201510141604_asureHaberutrecht- Muharrem ayının 10. günü ihya edilen aşure günü ise 11 Ekim Salı gününe yani bugüne denk geliyor..

Dini günlerimizden olan Aşure Günü Pazar günü Ulu Camide aşure dağıtılarak kutlanacak.

16 Ekim Pazar günü öğle namazından sonra Ulu Cami konferans salonunda beklenen yurttaşlarımız Kadınlar Kolunun yapacağı aşureden tadabilirler.

Muharrem ayının gelmesi ile beraber sizler için merak edilen soruların cevaplarını derledik. Bu sorulardan en fazla olanı ise ”Aşure nasıl ortaya çıkmıştır”..

Aşure pişirmek Osmanlı’dan sonra daha önem kazanmıştır. Nuh peygamber zamanından geldiği de bilinmektedir..

Hz. Nuh, Hz. İdris peygamberden sonra kavmine gönderilen peygamberden biridir..
Aşurenin hikâyesi ise şu kıssaya dayanmaktadır:

Aşure günü ne zaman ve nasıl ortaya çıkmıştır?

Oğulları olan, Sam, Ham ve Yasef kendisine iman etmelerine karşın Kenan ve kavminden pek çok kimse ona inanıp iman etmez. 1000 seneden fazla Allah’ın emirlerini kavmine tebliğ etmesine karşın ne yazık ki çok zulme uğrar ve onların alaylarına maruz kalır. Sonunda kavmini Allah’a şikâyet eder. Allah, Hz. Nuh’a çok büyük bir gemi yapmasını emreder. Ve ona yardım etmesi için Cebrail (as) kendisine yardımcı gönderir. Hz. Nuh emre itaat ederek büyük bir gemi yapar ve kendisine iman eden ne kadar mümin varsa onları gemiye bindirir. Her cinsten birer çift hayvanı da yanlarına alır. Ve Allah sonunda büyük tufanı koparttır. Gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar. Ten Nur’un kaynaması ile gemi hareket eder. Sadece gemiye binen müminler kurtulur. Gemi aylarca suda kalır. Bu zaman zarfında yanlarına aldıkları yiyecekler tükenmeye başlar. Geriye kalan yiyecekleri bir kazanda toplayarak bir çorba pişirmeye başlarlar.

O zamanda yapılmış çorbaya bugün Aşure diyoruz.

Osmanlı zamanında bu aya çok önem verilir idi. Muharrem ayının 10. günü oruçla başlanırmış güne, kazanlarca aşureler yapılıp eşe dosta, konu komşuya dağıtılırmış. O zamanda aşure dağıtan gönüllü “aşure sebilcileri” varmış. Fakire, fukaraya aşure dağıtırlarmış.

Aşure günü olan önemli olaylar;

-Yerlerin ve göklerin yaratılması

– Hz. Ömer’in tövbesinin kabul olması,

– Hz. Nuh’un tufandan kurtulması

– Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması

– Hz. İdris’in göğe çıkması

– Hz. İbrahim’in dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması

– Hz. Süleyman’a saltanat verilmesi

– Hz. Eyyub’un hastalıklarından kurtulması

– Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i geçmesi ve Firavun’un helak olması

HİCRİ YILBAŞI NEDİR

Hicrî sene de mîlâdî ve rûmî târihler gibi 12 ay esâsına dayanır ve Muharrem ayı ile başlar, Zilhicce ile sona erer. Ayların adları şunlardır: Muharrem, Safer, Rebîul-evvel, Rebîül-âhir, Cemâzil-evvel, Cemâzil-âhir, Receb, Şâbân, Ramazân, Şevvâl, Zil-kâde, Zil-hicce.

View full post on Haber Utrecht