Çok iç açıcı bir konu değil fakat okuduğunuz zaman ne kadar gerekli şeyler öğrendiğinizin farkına varacaksınız.
Vücudumuzun boşaltım sisteminin ve dolayısı ile dışkımızın, bir çok hastalığın belirtileri ile ilgili ipuçları verdiğini biliyor muydunuz?
Bu faydalı grafiği ve yazıları inceleyerek dışkınızın şekline göre vücudunuz ve sağlığınızla ilgili önemli bilgiler elde edebilirsiniz.
Dışkınızı ne kadar iyi tanıyorsunuz? Vücudunuzun kendisi için gerekli olan besinleri içinden emdiği (absorbe ettiği) yiyeceklerinizden geriye kalandır. Dışkılamak sağlığınız için hayati bir eylemdir. Bu sizin vücudunuzun ihtiyaç duymadığı atıkları doğal yollardan dışarı atma biçimidir.
DIŞKININ ŞEKLİ ve ANLAMLARI
Fındıklar gibi sert ayrık topaklar: Lif ve sıvı eksikliğiniz var demektir. Daha fazla su ve biraz meyve ve sebze tüketmelisiniz.
Sosis şeklinde, pürüzsüz ve yumuşak: İdeal dışkı, gayet iyi gidiyorsunuz!
Sulu, katı parçalar bulunmayan, tamamen sıvı: İshalsiniz! Bu büyük ihtimalle bir enfeksiyon sonucu ve ishal vücudunuzun bu enfeksiyonu dışarı atıp temizlenme şekli. Kaybettiğiniz sıvılar için bol bol sıvı tüketmeye gayret edin, yoksa vücudunuzu kurumuş olarak bulabilirsiniz.
Sosis şeklinde ama katı: Sert topaklar kadar ciddi değil ama biraz sıvı ve lif takviyesi yapmanız gerekli.
Belirgin kenarlı kesilmiş yumuşak damlalar: Fena değil, Bir günde birkaç kez dışkılıyorsanız gayet normal.
Yüzeyinde çatlaklar olan sosis şekli: Bu normal, ama çatlaklar su alımınızı arttırmanız gerektiği anlamına geliyor olabilir.
Kabarık, dağınık kesitli, lapa gibi: Neredeyse normal bir dışkıdır. Bu tür dışkılar ishale dönüşme yolundaki dışkılardır.
Yumuşak ve klozet kenarına yapışan: Çokfazla yağın vardığını, vücudunuzun yağları tam anlamıyla emmediğini (absorbe edemediğini) gösterir. Kronik yağı düzgün bir şekilde emmesine engel olur.
Aşağıda ise dışkının rengi göre hangi hastıkların belirtilerinin olduğuna yer verilmektedir.
Kahverengi: İyisiniz. Dışkı genellikle karaciğerinizde üretilen safra nedeniyle kahverengidir.
Yeşil: Yiyecek kalın bağırsağınızda çok hızlı ilerlemiş olabilir. Ya da çok fazla yeşik yapraklı sebze, yeşik gıda boyası ile boyanmış yiyecekler tüketmiş olabilirsiniz.
Sarı: Yağlı, kötü kokulu, sarı dışkı, fazla yağın habercisidir. Bu çölyak gibi bir hastalığın sebep olduğu emilim bozukluğu nedeniyle oluşmuş olabilir.
Siyah: Bu ülser veya kanser sebebiyle içten kanama geçiriyor olabileceğinizin göstergesi olabilir. Bazı vitaminler demir ve bizmut subsalisat içerirler ki bunlar da siyah dışkı çıkmasında neden olabilirler. Yapışkansa dikkat edin, endişileniyorsanız bir doktora görünün.
Açık renkli, beyaz ya da kil renkli: Bu eğer normalde karşılaştığınız bir durum değilse, bu safra kanalı tahribatının olduğunun göstergesi olabilir. Bazı ilaçlar da buna sebebiyet verebilir. Bir doktora görünmenizde fayda var.
Kan lekeli veya kırmızı: Dışkınızda kan olmasI hemoroid veya kolon kanseri belirtisi olabilir. Dışkınızda kan görürseniz hemen bir doktora başvurun!
DIŞKIYLA İLGİLİ GERÇEKLER
• Klozet kapağını kapatmadan sifonu çekerseniz, dışkınızdaki hastalık yapıcı bakteriler 25 cm ile 5 metrre arasındaki bir bölgeye yayılabilir.
• Doğru dışkılama, alaturka tuvaletlerdeki gibi çömelerek veya alafrangada ayarları karna doğru yükselterek, 35 derecelik açıkla dışkılamaktır.
• Devasa dinozorların dışkılarının halen her yeri kaplamamasının nedeni, günümüzde sotu tükenmiş olan ve dinozor dışkısıyla beslenen hamam böceği türleridir.
NE SIKLIKLA DIŞKILAMAK GEREKİR?
Ortalama olarak, insanlar günde bir ya da iki kere dışkılarlar, ama bazıları daha az, ya da daha çok dışkılayabilir. Doktorlara göre belirli bir sıklık yok. Bu yüzden rahat hissettiğiniz iyi olduğunuz sürece sorun yok.
DIŞKINIZI NASIL SAĞLIKLI TUTARSINIZ?
• Yediğiniz yiyeceklerin yediğiniz andan dışkı olarak dışarı atılana kadar geçen süre genellikle 3 gündür.
• Dışkı, hazmedilmemiş yiyecek, bakteri, mukus, ölü hücrelerden oluşur, bu yüzden kokar.
• Sağlıklı bir dışkı yavaşça düşer.
NE ZAMAN DOKTORA GÖRÜNMELİ?
Dışkınızda alışılmışın dışında bir şey gördüğünüz ilk an panik olmayın, bunun tekrar etmesini bekleyin. Eğer belirtiler devam ediyorsa, doktora gidin. Vücudunuzun size ne söylediğine kulak verin. Ve kendinizi huzursuz hissettiğiniz an doktora gitme vakti gelmiştir.
Kaka rengi siyah, kaka rengi sarı, kaka rengi yeşil, çocuklarda kaka rengi, bebeklerde kaka rengi, dışkı rengi siyah, dışkı rengi sarı, dışkı rengi yeşil, dışkı kaka rengi, dışkı kaka rengi, sağlıklı dıkşı nasıl olmalı, dışkı şekilleri, doğru dışkılama, gaita renkleri
Bu infografikte yer alan içerikler sadece genel bilgi içindir. Hiçbir Sağlığınızla ilgili bir endişeniz varsa daima doktorunuza danışın.Buradaki bilgiler bir medikal uzmanın onaylı tavsiyeleri değildir.
Her ne kadar görmezden gelmek için elimizden geleni ardımıza koyuyor olsak da, dışkımız vazgeçilmez ve sistemlerimizin düzgün çalışabilmesi içim müthiş kıymetli bir parçamız. Ancak onu ne kadar iyi tanıyoruz? Renginin, dokusunun, yapısının ne anlama geldiğini ne kadar biliyoruz? Dışkımızın sağlığımız ve tükettiklerimizle ilgili çok önemli bilgiler verdiğini biliyor muyuz?
Doğru dışkılama, alaturka tuvaletlerdeki gibi çömelerek veya alafrangada ayarları karna doğru yükselterek, 35 derecelik açıkla dışkılamaktır.
Kaynak: Evrim Ağacı
View full post on Haber Utrecht