HAKKINDA dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi.
Anayasaya geçici madde eklenmesini içeren teklifte, AK Parti milletvekillerinin verdiği önergeyle değişiklik yapıldı.
Buna göre, TBMM’de kabul edildiği tarihte; soruşturmaya, soruşturma ya da kovuşturma izni vermeyen yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın “yasama dokunulmazlığı”nı düzenleyen 83. maddesinin, “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmü uygulanmayacak.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde; Anayasa ve Adalet Karma Komisyon Başkanlığında, TBMM Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemi hakkındaki dosyalar, ilgili mercilere iade edilecek.
Düzenleme, yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve halk oylamasına sunulması halinde oylanacak.
Teklif, HDP milletvekillerinin Komisyonu terk etmesinin ardından oybirliğiyle kabul edildi.
-“Seçim olması halinde seçilenler dokunulmazlığı yeniden kazanacak”
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, yaptığı açıklamada, teklifte, Anayasanın “yasama dokunulmazlığı”nı düzenleyen 83. maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesinin uygulanmayacağının yer aldığını hatırlatarak, “Malumunuz Anayasanın 83. maddesinin 4. fıkrası var. O da şudur: ‘Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis’in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır.’ Bu hükme ilişkin bizim burada herhangi bir düzenlememiz olmadığından, bu hükmün yerinde durduğunu, geçerli olduğunu, dolayısıyla tekrar seçim olması halinde seçilenlerin dokunulmazlığı yeniden kazanacağını burada ifade etmek isterim. Yanlış anlaşılmaları gidermek için komisyon raporunda da bu detaylar bulunacak” diye konuştu.
Şentop, dokunulmazlıklarla ilgili kalıcı düzenleme yapılması gerektiğini ifade ederek, bunun için sadece 83. maddenin değil, “milletvekilliğinin düşmesi”ni düzenleyen 84. madde ile “iptal istemi”ni düzenleyen 85. maddeleri de kapsayacak şekilde kalıcı düzenleme yapılması görüşünü savundu.
“Biz de bu kanaati taşıyoruz” diyen Şentop, 24. Dönem’deki Anayasa Uzlaşma Komisyonunda belli noktaya vardıklarını hatırlattı.
Şentop, “Komisyon dağıldıktan sonra yeniden dokunulmazlıklar konusu gündeme gelince, o zaman MHP katılmamıştı, AK Parti, CHP ve HDP’li temsilcilerle üçlü çalışma yapılmıştı. O zaman bir metin üzerinde mutabık da kalmıştık. 83. ve 84. maddelerle ilgili… Onun da kanunlaşması mümkün olmadı. İnşallah yeni anayasayı yaparken dokunulmazlık ve milletvekilliğinin düşmesi dahil olmak üzere bir bütünlük içinde düzenlemeyi de hedefliyoruz” dedi.
AA© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.
View full post on InterAjans