DEİK çatısı altında faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından düzenlenen, DTİK Avrupa Buluşması’na katılan Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, Türkiye ile Hollanda arasında ikili ilişkilerin insani boyutundaki en önemli köprünün Hollanda’daki Türk Toplumu olduğunu söyledi.
Büyükelçi Şaban Dişli, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
“Bilindiği üzere Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin tarihi 400 yıl geriye gitmektedir. Osmanlı İmparatorluğu 1512 yılında Hollanda’nın Büyükelçiliğinin aktif hale gelmesine izin veren ilk devlet olmuştur. 1512’den bu yana da iki ülke savaşlar vesilesiyle birbiriyle karşı karşıya gelmemiş, ilişkilerini dostane bir şekilde sürdürmüştür.
Günümüzde ise gerek Türkiye, gerek Hollanda, ortak ve NATO müttefiki iki ülke olarak, ilişkilerini pozitif bir gündem üzerinden her alanda geliştirilmesi üzerinde en üst düzeyde mutabık kalmışlar, bu çerçevede de karşılıklı üst düzey ziyaretler başlatılmıştır.
Hollanda ile ikili ilişkilerimizin insani boyutundaki en önemli köprü Hollanda Türk toplumudur.
GELİNEN NOKTA GURUR VERİCİ
Geleceğini Hollanda’da gören, yaşamını burada kuran Türk toplumu mensuplarının günümüzde Hollanda’nın ekonomik, kültürel ve siyasi hayatına sağladıkları katkı, dolayısıyla bugün geldikleri nokta, hepimiz için gurur vericidir.
Bu çerçevede, toplumumuzun, özellikle de gençlerimizin, Hollanda’da çok daha başarılı ve etkili konumlara geleceğinden şüphe duymadığımızı da belirtmek isterim.
EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLER
Bilindiği üzere, ekonomik ve ticari ilişkiler, Türkiye – Hollanda ilişkilerinin temel veçhelerinden biridir. Hollanda ile ikili ticaret hacmimiz 2018 yılında 8 milyar Doları aşmıştır. Hollanda doğrudan yabancı yatırımlar sıralamasında birinci konumdadır. 2002 yılından bu yana Hollanda merkezli şirketlerin ülkemizdeki doğrudan yatırımları 24 milyar Doları aşmıştır. Aynı dönemde ülkemiz firmalarının Hollanda’daki doğrudan yatırımları da 12 milyar Doları aşmıştır.
1 MİLYON HOLLANDALI TURİST
2018 yılında ülkemizi 1 milyonu aşkın Hollandalı turist ziyaret etmiştir. Bu verilerin daha da olumlu bir düzeye gelmesi başta iki ülkenin iş çevreleri ve Hollanda Türk toplumu olmak üzere hem Türkiye’nin hem Hollanda’nın yararınadır.
Zira, iki ülke iş çevreleri, sahip oldukları rasyonalitenin doğal bir uzantısı olarak, her türlü şartta ticari ve yatırım faaliyetlerini sürdürmekte ve ikili ilişkilerin ekonomi kanalının kesintisiz şekilde açık tutulmasına katkı sağlamaktadır. Dolayısıyla hem Türkiye hem Hollanda bu kanalın açık tutulmasına önem vermektedir.
ORTAK PROJELER
Öte yandan, Türk ve Hollandalı iş çevreleri için potansiyel bir işbirliği alanı olarak üçüncü ülkelerde ortak projeler geliştirilmesine de önem verdiğimizi vurgulamak isterim. Bu tür işbirliği olanaklarının değerlendirilmesinin gerek teknik tecrübe ve bilgi birikimi gerekse karşılıklı güvene katkı sağlaması bakımından yararlı olacağı kanaatimi paylaşmak isterim.”
Haber Merkezi / İnterAjans
© InterAjans/Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.
View full post on Inter Ajans