GKA karşılığı 3 milyarlık fon

GKA karşılığı 3 milyarlık fon

13 Kasım, 2015

GKA KARSILIGI 3 MALYARLIK FONAMSTERDAM (İnterAjans/AA) – Suriyeli sığınmacıların Türkiye üzerinde AB ülkelerine gelmelerinin önlenmesini isteyen Avrupa Komisyonu, geri kabul anlaşması karşılığında Türkiye’ye 3 milyar euroluk bir fon oluşturmayı planlıyor.

Brüksel’in planlarına göre bunun 117 milyon euroluk dilimi Hollanda tarafından karşılanacak. Avrupa Birliği, Türkiye’nin Yunanistan sınırını daha sıkı denetlemesini, ayrıca sığınmacıların yaşam koşullarında iyileşme sağlanarak onların Türkiye’de kalmayı tercih etmeleri hedefliyor.

ANGELA MERKEL

Malta’nın başkenti La Valletta’da sığınmacı zirvesi kapsamında yapılan gayriresmi AB Konseyi Toplantısı’nın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Merkel, üçüncü ülke vatandaşlarına ilişkin geri kabul anlaşmasının 2017’den önce yürürlüğe girmesinin Avrupa Birliği’nin yararına olacağını, Türkiye’nin de vizelerin kolaylaştırılmasında çıkarı bulunduğunu söyledi.

Merkel sığınmacı krizi ile ilgili olarak Avrupa Birliği ile Türkiye arasında bir zirve düzenleneceğini de söyledi.

Angela Merkel, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın Türkiye’de gerekli görüşmeleri yaptığını ve zirvenin kasım sonu ya da aralık başında planlandığını bildirdi.

Almanya Şansölyesi Merkel, zirvenin tam olarak ne zaman yapılabileceği konusunda Türkiye’den cevap beklendiğini de ifade etti.

AB ülkeleri arasında Türkiye ile işbirliği konusunu görüştüklerini ifade eden Merkel Türkiye’deki sığınmacı kamplarında kalanların durumlarının iyileştirilmesi konusunda Türkiye’nin AB’den mali beklentisinin ana konu olacağını ifade etti.

-Zirvede Türkiye’nin AB üyelik süreci de görüşülecek

Zirvede Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci, yeni fasılların açılması ve vize kolaylığı ile geri kabul anlaşması gibi konuların da görüşüleceğini belirten Merkel, Türkiye’deki sığınmacılar için yapılması planlanan 3 milyar euro mali yardımın, 2016 ve 2017 yılları için düşünüldüğünü ve bu yardımın 500 milyon eurosunun hazır edildiğini kaydetti.

Merkel iki NATO partneri olan Türkiye ve Yunanistan üzerinden AB’ye illegal bir şekilde gelen sığınmacıların durumunu legal hale getirmenin yollarını arayacaklarını belirtti.

Almanya Şansölyesi, Almanya’nın, ikili ilişkiler anlamında Türkiye’yi desteklediğini de hatırlattı.

AB’nin Türkiye’ye vereceği siyasi bedelin ne olacağı yönündeki bir soruya Merkel, bunun siyasi bedelle ilgili bir durum olmadığı cevabını verdi.

AB ile Türkiye arasında süren üyelik müzakerelerinde fasılların açılmasının birçok kez gerçekleştirildiğini hatırlatan Merkel, Kıbrıs konusundaki müzakerelerde yeniden harekete geçilmesini umduğunu kaydetti.

– ‘İlginç bir aşamadayız”

“Orada şu an belli olanakları açabilecek ilginç bir aşamadayız” diyen Merkel, Kıbrıs Rum tarafının 17. fasılın açılması konusuna sıcak baktığını bildirdi.

Burada bir kazan-kazan durumu olduğuna işaret eden Merkel, “Bizim de üçüncü ülke vatandaşlarına ilişkin geri kabul anlaşmasının 2017’den önce yürürlüğe girmesi konusunda menfaatimiz var. Türkiye’nin de vizelerin kolaylaştırılmasında çıkarı vardır. Biz standartları değiştirmeyeceğiz, ancak Türkiye’ye bu standartların yerine getirilmesinde destek vereceğiz” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki sığınmacıların desteklenmesi konusunun kamplarda yaşayanlarla ilgili olmadığını, bunun daha çok şehirlerde yaşayan yaklaşık 2 milyon sığınmacıya ilişkin olduğuna işaret eden Merkel, 900 bin sığınmacı çocuğun hepsinin okula gidemediğini, bu konuda AB’nin katkı sağlamasının adil olacağını kaydetti.

Türkiye’de sığınmacıların yasal bir şekilde çalışabilmesinin sığınmacıların yaşam şartlarını iyileştirebileceğini ifade eden Merkel, bunun Türkiye’de tartışıldığını ve kendisinin Türkiye’deki tartışmalara katılmak istemediğini bildirdi.

Türkiye’nin AB’ye ne söz verdiği yönündeki bir soruya karşılık da Merkel, bu konuda bir eylem planının yapılacağını, sığınmacıların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için Türkiye’ye verilecek mali yardımın bir günde ödenmeyeceğini, bunun belirli projelere bağlı olacağı cevabını verdi.
İnterAjans/AA

 

© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.         

 

 

View full post on InterAjans.nl