HOLLANDA‘da kasım ayında iktidar ortağı İşçi Partisi’nden (PvdA) ihraç edilen Türk kökenli milletvekilleri Selçuk Öztürk ile Tunahan Kuzu yeni bir siyasi hareket kurdu.
Bundan sonra “Denk (Düşün)” ismini verdikleri siyasi hareketle mecliste çalışmalarına devam edeceklerini belirten Kuzu ve Öztürk, düzenledikleri basın toplantısında, karşılıklı hoşgörü ve saygı çerçevesinde toplumdaki tüm kesimleri kucaklayacakları mesajını verdiler.
Liderliğini Kuzu’nun yapacağı yeni siyasi hareketin ilk etapta 2017 yılında yapılacak genel seçimlere gireceği bildirildi.
Yabancıların uyum sorunun aşıldığını, bu yüzden artık entegrasyon ve göçmen gibi terimlerin kullanılmamasını isteyen Kuzu, işçi göçü çerçevesinde Hollanda’ya gelenlerin burada doğan çocuklarının doğal olarak Hollanda’nın bireyi olduklarını söyledi.
Aşırı sağ çizgiye kayan Hollanda siyasetinin son zamanlarda sertleştiğini ve dengelerin alt üst olduğunu belirten Kuzu, “Bu dengeyi yeniden kurmak için ortaya çıkan siyasi hareketimiz bir hukuk devleti olan Hollanda’da herkesin hoşgörü ve eşitlik temelinde rahatça yaşamasını amaçlıyor. Vatandaşlar ile siyasetçiler arasında oluşan uçurumu kaldırmayı amaçlıyoruz” dedi.
“Sesini duyuramayanların sesi olmak istiyoruz” diyen Kuzu, şöyle konuştu: “Irkçılığı ve ayrımcılığı kabul etmiyoruz. Hiçbir yerde, özellikle devlet kurumlarında ırkçılık yapılamaz. Onun için ırkçılıkla ilgili bir kayıt sisteminin oluşmasını istiyoruz. Burada ırkçılık içeren sözler ve söylemler kayıt altına alınmalı. Bu yolla ırkçılık yapanların devlet yönetiminde çalışması engellenmeli.”
Kuzu, eğitim konusuna büyük önem verdiklerini, ilk ve orta öğretimde Çince, Türkçe ve Arapçanın seçmeli dersler arasına alınmasını istediklerini kaydederek, dış politikada ise Hollanda’nın imajının yükseltilmesi gerektiğini dile getirdi. Sadece Müslümanlara değil toplumun tüm kesimlerine hitap edeceklerinin altını çizen Kuzu, Hollanda milletvekilleri olduklarını hatırlattı.
Kasım ayında PvdA’dan ihraç edilmişlerdi
Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk’ün uzun yıllardır siyaset yaptıkları iktidar ortağı PvdA yönetimiyle geçen kasım ayında uyum konusunda yaşadıkları görüş ayrılığı ihraçla sonuçlanmıştı.
İki siyasetçinin, aynı partiden Başbakan Yardımcılığı yapan Lodewijk Asscher’in şeffaf olmadıklarını ileri sürdüğü bazı Türk kuruluşlarını ikinci kez araştırmaya tabi tutma isteğine karşı çıkmaları, partide sert tartışmalara yol açmıştı.
Kuzu ve Öztürk, başbakan yardımcısının tutumunun adı geçen kuruluşları ötekileştirebileceğini belirterek, partinin uyum politikalarında değişikliğe gidilmesi çağrısında bulunmuş, parti yönetimi ise iki isimden geri adım atmalarını istemişti. Tutumlarını değiştirmeyen Kuzu ve Öztürk, 14 Kasım’da parti yönetimi tarafından ihraç edilmişti.
AA
© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.
View full post on InterAjans.nl