AMSTERDAM (İnterAjans) – Avrupa’daki Türkleri uzun süredir tedirgin eden Geri Kabul Anlaşması’nın (GKA) TBMM’den geçtiğini duyuran Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği Genel Başkanı Mustafa Ayrancı, “Geri Kabul Anlaşması (GKA) TBMM’den geçti. Cumhurbaşkanı geri çeviremeyeceğine göre GKA kanunlaştı. Çok kıymetli basınımızın bir kaç istisna dışında tamamı haberi ‘müjde, vizesiz Avrupa geliyor’ diye verdi. Bekleyin çok yakında! Çok yazdık, söyledik. GKA geri bir anlaşmadır. Cumhuriyet tarihinin en kötü anlaşmasıdır. AB ülkelerinde yaşayan Türkiyelilerin malzeme yapılabileceği bundan daha ağır bir anlaşmanın imzalanması ne teorikte ne de pratikte mümkün değildir. En kötü senaryo uygulamaya geçmiştir. GKA, yurt dışındaki Türkiyelilerin pazarlık konusu yapıldığı anlaşmadır. AB ülkelerindeki Türkiyelilerin tamamı bu anlaşmanın kapsamındadır. GKA’nın sonuçlarını yakın gelecekte görmeye başlayacağız” diye konuştu.
Açıklamasında TBMM’deki muhalefet partilerine yönelik de eleştirilerde bulunan Ayrancı, “TBMM’deki muhalefetin ne kadar cesurca ve fedakarca bu kanuna karşı durduğunu, AB’de yaşayan Türkiyelilerin tamamı duydu, gördü! Gözleri yaşardı! Nasıl ki AKP hükümetini unutmayacağız, merak etmeyin sizleri de unutmayacağız” ifadesini kullandı.
Açıklamasının bir bölümünde emeklilik konusuna da değinen Mustafa Ayrancı, “Mavi Kart sahibi Türkiyeliler torba kanundan sonra dava açmadan Türkiye’den emekli olabilecekler. Yurt dışındaki çalışma başlangıcı dava açmadan Türkiye’de de geçerli olacakmış. Bunlar zaten yasal. Yasal olanın yasasını çıkaracaklar. Büyük hizmet hayırlı olsun. Durun asıl büyük hizmet sırada. Emekli aylıklarınız torbadan önce 1200 TL iken, torbadan sonra 800 TL olacak. Herkes için aynı şey geçerli değil ama genel kural böyle. Bundan daha iyi müjde ne olabilir?” dedi.
1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Hollanda’dan Türkiye’ye çocuk paralarının gönderilemeyeceğine işaret eden Ayrancı, şunları söyledi: “Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Asscher göçmen karşıtı politikalarını uygulamaktan vazgeçmiyor. Asscher, çocuk paralarının AB, AEA ve İsviçre dışına transferinin tamamen durdurulmasını öngören tasarısını Senato’dan geçirmeyi başardı. Kendi partisi PvdA’nın da ret oyu kullanmasına rağmen tasarı kabul edildi. Türkiye’ye giden çocuk paralarının yüzde 40’ı 1 Ocak 2013’ten itibaren kesilmişti. Davalar başladı, ilk aşama bitti. Mahkeme ‘ikamet edilen ülke prensibini uygulayamazsın’ dedi. Kim tutar Asscher’i. ‘Bırakın mahkeme sürecini, tamamen keselim çocuk paralarını‘ dedi ve kabul ettirdi de. Çevresinde hiç hukuk bilen yok sanki. Türkiye Hollanda Sosyal Güvenlik Sözleşmesi yok sayıldı. O yok saydı diye, yok mu oldu 50 yıllık Sözleşme. Yaşadığımız ülkede bizlerle ilgili hukuk rezaleti yaşanıyor, farkında mısınız?”
Mahkeme kararına rağmen Türkiye’ye transfer edilen dul yetim (Anw) ve maluliyet (WGA) ödeneklerinde yeniden yüzde 40 kesintinin başlatıldığını belirten HTİB Genel Başkanı Mustafa Ayrancı, “Asscher kuralları her şeyin üzerinde. Türkiye’ye transfer edilen dul yetim aylıkları (Anw) ve maluliyet aylıkları (WGA) 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yüzde 40 oranında kesilmişti. Gerekçe ikamet edilen ülke prensibi. Daha açık ifade ile ‘Türkiye’de bu kadar para yeter size’ anlayışı. Dava süreci tamamlandı. Hem de temyizi mümkün olmayan bir karar verdi üst mahkeme. ‘Dul yetim aylıklarını azaltamazsınız, kesemezsiniz.’ Türkiye AB Ortaklık Hukuku, 3/80 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı böyle söylüyordu. ‘Tamam ödeyeceğiz yaptığımız kesintileri’ dediler. UWV daha açık davrandı. WGA davalarını geri çekti. Açıkladılar ‘ödeyeceğiz’ diye. Asscher dayanamadı, kaldıramadı bu gelişmeyi. Muhtemelen rüyasında gördü, ‘1 Temmuz 2012 tarihinden sonra gidenlerin ödeneklerini kesin’ diye talimat verdi. Yüzde 40 kesintiyi uygulamaya devam. Hukukçulara sorduk, nereden çıktı bu? Bilen yok. 3/80 sayılı OKK’nda yok ki bir değişiklik. Yine mahkeme yolları göründü. Oysa bu konuda AB Komisyonu da soruşturma açmıştı Hollanda’ya. Farkında mısınız? Hukuk rezaleti devam ediyor” ifadesinde bulundu.
© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.
View full post on InterAjans.nl