AMSTERDAM (İnterAjans) – Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör, Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı tarafından “Türk Gençleri ve Radikalizm” konusunda yaptırılan araştırmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Güngör yaptığı yazılı açıklamada, “Araştırma sonucunda ortaya çıkan çarpıcı sonuç; Hollanda’daki Türk gençlerinin radikalleşme ve krimilatiye ilgi duymadıkları ve bu konuda var olan kanaatin doğru olmadığı yönünde oldu. Gençlerin, tıpkı yerli Hollandalı gençler gibi istekleri olduğu, bunun yanı sıra aşırılıktan etkilenmeyen iyi bir Müslüman olmak istedikleri belirtildi” ifadesini kullandı.
Güngör, Orta Doğu’daki gelişmelerin, Suriye ve Irak’taki iç savaşların, İsrail’in Gazze saldırılarının aylardır Batı dünyasını, özellikle de siyaset ve medyayı her zamankinden daha fazla meşgul ettiğine vurgu yaptı. Geçtiğimiz yıllarda Hollanda medya organlarında Türk gençleri ile ilgili olumsuz haberler yer aldığına işaret ederek, kendilerine Türk Profesyonelleri adını veren bir grubun 2011 yılında Hollanda’nın en itibarlı gazetelerinden birisi olan Volkskrant’da yayınladıkları yazıda “Tedbirler alınmazsa Türk gençleri Hollanda için tehlike arz eder duruma gelirler. Toplumdan dışlanan gençler çıkış yolunu İslam’da ararlar, hatta radikalleşme ve krimilatiye de yönelirler” ifadesini kullandıklarını anımsatan Güngör, şöyle devam etti: “Bu ve benzeri yazılar ve iddialar Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı Bilimsel Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi’ni harekete geçirerek Hollanda’daki Türk gençleri üzerine bir araştırma yapılmasını beraberinde getirmiştir.
Bu araştırma sonuçları bir defa daha göstermiştir ki Türklerin Anadolu’da oluşturdukları İslam anlayışı ve geçmişte insanlığa sundukları ve yarınlarda yeniden takdim edecekleri medeniyet tasavvuru her türlü aşırılıktan uzak, insanı eşref-i mahlukat olarak gören bir dünya görüşüdür. Bize, Avrupa’da yaşayan ve bu medeniyete ait olan bireylere ve kurumlara bu dünya görüşünü anlatmak düşmektedir. Bu sadece bir medeniyetin propagandası değil, aynı zamanda üzerimize farz olan insani bir görev, sosyal sorumluluk ve küresel misyondur.”
Araştırmada metot olarak literatür taraması ve söyleşi teknikleri kullanıldığını belirten Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör, sonuçlardan satır başlarını şöyle sıraladı:
“-Hollanda’daki Türk gençleri içinde yaşadıkları toplumda, sosyal, kültürel ve ekonomik konumlarını toplumun genelinin seviyesine çıkartmak için uğraş vermekteler. İş pazarındaki olumsuzluklara rağmen Türk gençleri eğitim ve mesleki bakımdan ileri konumdadırlar.
– Türk gençlerindeki din algısı, gençlerin radikalleşmeleri ve kriminaliteye bulaşmalarını teşvik etmeyip tam aksine gençlerin bu tür akımlara katılmalarını engelliyor. Diğer taraftan Türk toplumundaki sosyal kontrol de gençlerin aşırılığa kaçmalarını önleyen önemli bir faktör.
– Araştırmada Türkiye’nin köklü bir seküler İslam geleneğine sahip olduğu, gençlerin ideallerini Hollanda siyasi arenasında gerçekleştirme imkanı buldukları gibi argümanlara da yer verilmektedir. Devamla, Hollanda şartlarının Türk gençlerine ‘iyi bir Müslüman’ olabilme olanağı verdiği de belirtilmekte.”
© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.
View full post on InterAjans.nl