AMSTERDAM (İnterAjans) – Zihinsel engelli olduğu iddiasıyla kendini 4 yaşından itibaren 10 yıl boyunca engelliler yurtlarına kapatan De William Schrikker Groep adlı kuruluş hakkında açtığı davayı kaybeden Remzi Çavdar, karara itiraz edeceğini duyurdu.
Mahkeme, Çavdar’ın haksız yere engelliler yurtlarına kapatılmasından kuruluşun sorumlu olmadığı, bu nedenle tazminat ödemek zorunda bulunmadığı yönünde karar verdi.
Daha sonra yapılan IQ testinin üstün zekalı olduğunu ortaya koyduğu Türk genci, DEHB’den (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu), otizme, ağır derecede zihinsel engele kadar değişen yanlış tanılarla, 10 yılını kapalı kapılar ardında geçirmiş. 1997 yılında, 4 yaşındayken babası tutukevine, annesi de rahatsızlıklarından dolayı psikiyatri kliniğine kapatılan Remzi Çavdar,“Hiçbir şey yapmadığım halde mahkum edilmiştim” diyerek, kaybolan yıllarının hesabını sormada kararlı olduğunu kaydediyor.
Kapatıldığı 12 yurttan 10’u zihinsel engelli çocukların kapatıldığı yurtlarmış. Bir anda annesiz ve babasız kalan, Hollandaca da bilmeyen çocuk, çeşitli “uzmanların” kurbanı olmuş. Ta ki karşısına Bep Weeteling adlı koç çıkana kadar.
Hollandalı kadın Remzi Çavdar’ın zihinsel engelli olmadığı gibi son derece zeki bir çocuk olduğunu kısa sürede fark etmiş. Ona okuma yazma, hatta matematik öğretmeye başlamış. Zihinsel engelli olduğu gerekçesiyle koruyucu aileye de verilmeyen Remzi’yi bu yurtlardan kurtarabilmek için yıllarca sürecek bir mücadele başlatmış. Dilekçeler yazmış, Gençlik Hizmetleri Dairesi’ni müfettişliğe şikayet etmiş, mahkemeye başvurmuş, ama Remzi için verdiği mücadele işten atılmasıyla sonuçlanmış.
Amsterdam Mahkemesi’nde görülen davada Türk gencinin avukatı, müvekkilinin ailesinin yanında ya da bir koruyucu ailede büyümüş olması halinde bugün büyük bir olasılıkla üniversiteye gidiyor olabileceğine vurgu yapmıştı. Yapılan IQ testinin üstün zekalı olduğunu gösteren Remzi, şimdi meslek lisesinde web tasarımcılığı eğitimi alıyor.
© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.
View full post on InterAjans.nl