Türk kuruluşları şeffaf bulunmadı

Türk kuruluşları şeffaf bulunmadı

27 Eylül, 2014

TURK KURULUSLARI SEFFAF BULUNMADILAHEY (İnterAjans) – Uyumdan da sorumlu olan Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Lodewijk Asscher, Hollanda’daki Türk kuruluşlarının hedefleri ve çalışma yöntemleri konularında daha şeffaf olmaları gerektiğini bildirdi.

Hollanda Diyanet Vakfı, Gülen hareketi, Süleymancılar ve Milli Görüş’ü kapsayan araştırma raporunu Temsilciler Meclisi’ne gönderen Bakan Asscher, Türkiye’nin Hollanda’daki Türk kuruluşları üzerindeki etkisi konusunda da Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ile birlikte Ankara ile görüşmeler yapacağını kaydetti.

Araştırma, 2012 yılında Sosyal ve Kültürel Planlama Bürosu tarafından hazırlanan ve Hollanda’daki Türk toplumunun diğer azınlıklara göre daha içe dönük olduğu sonucuna varılan rapor üzerine yaptırıldı.

Bakan Lodewijk Asscher, Temsilciler Meclisi’ne raporla birlikte gönderdiği yazıda, yeterince şeffaf olunmamasının demokratik toplum anlayışıyla bağdaşmadığını belirtti.

Asscher, bu araştırma ile Temsilciler Meclisi’nin “paralel toplum” konusunda inceleme yapılması yönündeki isteminin yerine getirildiğini ifade etti.

Araştırmada kadın-erkek eşitliği, vicdan özgürlüğü gibi demokratik hukuk devletinin temel değerleri, kuruluşların hedefleri, faaliyetleri ve mali kaynakları, araştırma kapsamındaki kuruluş ve akımlar arasındaki ilişkiler, üyeler üzerindeki baskı, uyumun teşvik edilip edilmediği ve Türkiye’nin etkisi incelendi.

Başbakan Yardımcısı, Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Lodewijk Asscher, araştırma kapsamındaki kuruluşlar tarafından düzenlenen bazı faaliyetlerin Türk-İslam kimliğinin güçlendirilmesine, bazılarının da Türkler ile Hollanda toplumu arasında köprü oluşturmasına yönelik olduğunu belirtti. Asscher, kuruluşların “köprü oluşturma” faaliyetlerinin güçlendirilip, onlara şeffaf olunması ile uyumun teşvik edilmesi konularındaki sorumluluklarının hatırlatılabileceğini ifade etti.

Araştırma kapsamındaki kuruluşların Türk toplumunun toplumsal yaşama katılımını olumlu etkiledikleri, bu gruplar içinde yer alan Türklerin eğitimde, iş hayatında başarılı olmaya çalıştıkları, siyaset başta olmak üzere birçok alanda aktif oldukları belirtildi. Bakan, bu çabaların Türk-İslam kimliğinin güçlendirilmesine ve kendi grubunun (siyasi) çıkarlarının ön planda tutulmasına yönelik olduğu izlenimini verdiğini de kaydetti.

Raporda, Yunus Emre Vakfı, UETD ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın Türkiye’nin Hollanda’daki Türkler üzerindeki etkisinde rol oynadıkları ileri sürüldü. Özellikle Yunus Emre Vakfı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na Ankara tarafından tahsis edilen bütçenin son yıllarda ciddi bir artış gösterdiği iddia edildi.

Bakan Asscher, yeni araştırmaların bu kuruluş ve hareketlerin uyumu olumsuz etkilediklerini ortaya koyması durumunda parasal yardımların durdurulabileceğini belirtti.

 

© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.

 

View full post on InterAjans.nl