AMSTERDAM (İnterAjans) – Avrupa’nın en büyük sorunu haline gelen sığınmacı akınının durdurulabilmesi için Türkiye ile masaya oturan AB, zirvede sınırların kontrolü, vize serbestisi ve fasılların yeniden açılması konularında sağlanan anlaşmaya rağmen, Türkiye’nin üyeliğinin daha çok uzun bir süreç olacağı görüşünde.
Liberallerin (VVD) geçtiğimiz cumartesi günü Rotterdam’da yapılan kongresinde konuşan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, sığınmacı akınının durdurulması amacıyla düzenlenen AB-Türkiye Zirvesi’nin Avrupa için bir ikilem olduğunu savundu.
Başbakan Rutte, Türkiye’nin Avrupa ve Hollanda için büyük önem taşıyan tüm değerlere sahip olmadığını ileri sürdü. Rutte, AB’nin sığınmacı akınının durdurulabilmesi çabalarında Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu belirterek, “Diğer yandan, Türkiye dediğimde birçok insan Türkiye’nin Hollanda’dan çok farklı görüşlere ve değerlere sahip olduğunu söylüyor” ifadesinde bulundu.
Hollanda Başbakanı, Türkiye ile yapılacak anlaşmanın AB’ye maddi yük getireceğini, ancak Türkiye’nin de 2 milyon Suriyeli sığınmacı için büyük harcamalar yaptığını kaydetti.
Mark Rutte zirve sonrası, Türkiye’nin 29’uncu AB üyesi olup olmayacağı yönündeki bir soruya, bunun “tamamen Türkiye’nin elinde olduğu” ve üyeliğin daha yıllar alabileceği yanıtını verdi.
TEMSİLCİLER MECLİSİ
Hollanda parlamentosunun alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi’nde de çoğunluk, haber sitelerinden nu.nl’e göre Türkiye’nin AB üyeliği şansı yaklaşmıyor, aksine giderek uzaklaşıyor.
Siyasi partiler özellikle insan hakları ve basın özgürlüğü konularının batıda büyük kaygı yarattığına işaret ettiler. Muhalefetteki sosyal liberal D66, üyelik kriterlerinden kesinlikle ödün verilemeyeceğini belirtirken, iktidar ortağı liberal VVD milletvekili Bas van van ‘t Wout, Türkiye’nin olası AB üyeliğinin daha uzun yıllar alabileceğini kaydetti. Muhalefetteki Hıristiyan demokrat CDA ile Sosyalist Parti (SP) de Türkiye’nin yakın zamanda AB üyesi olmasının kriterler nedeniyle mümkün olmadığı görüşünü savundular.
© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.
View full post on InterAjans.nl