YURTDIŞI Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, MEB’in yurtdışında burslu eğitim görecek öğrencilerine konuştu. Başkan Kudret Bülbül, öğrencilerin akademik eğitimleri
boyunca Türkiye’yi değil, gittikleri ilgili ülkeleri araştırmalarını isteyerek, “Yurtdışının birikimlerini Türkiye’ye taşımanız daha faydalı” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki akademik yıldan itibaren yurtdışında MEB bursuyla öğrenim hakkı kazanan öğrencileri Ankara MEB Şura Salonu’nda topladı. MEB Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Bilgilendirme Toplantısı’na Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül katıldı.
“UZMAN BULAMIYORUZ”
Toplantıda konuşan Başkan Kudret Bülbül, Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin büyük ülkelere yönelik uzman yetiştirememek olduğuna dikkat çekti. Zaman ve şartların değişmesine karşın bu
durumun değişmediğini söyleyen Bülbül, “Zorunlu olmadıkça Türkiye’yi değil, eğitim için gittiğiniz ülkeleri çalışın. Çünkü bu tür programların esas amacı itibariyle Türkiye’nin birikimini yurtdışına taşımak değil, yurtdışının birikimini Türkiye’ye taşımaktır” diye konuştu. YTB olarak bu doğrultuda Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelere araştırma merkezleri kurulması için çalıştıklarını bildiren Başkan Kudret Bülbül, “Bu konuları çalışacak Türkiye’de uzman bulamıyoruz” dedi.
“KENDİ PARAMIZLA BAŞKA ÜLKELERE UZMAN YETİŞTİRİYORUZ”
Yurtdışında yüksek lisans ve doktora konularını seçerken Türk öğrencilerin farklı sebeplerle araştırma konusu olarak Türkiye’nin tercih edildiğine dikkat çeken YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, “Döndüğünüzde her biriniz Türkiye uzmanı olarak Türkiye’ye dönüyorsunuz. Hâlbuki gönderilme amacınız, ilgili ülkenin birikimini Türkiye’ye taşımak. Sizler bunun tersini yaptığınız zaman: Birincisi biz kendi paramızı ve birikimimizi ilgili ülkeye aktarmış oluyoruz. Elbette bu güzel bir şey. Ama bunu bırakalım, ilgili ülke Türkiye’ye uzman göndersin. Birikimi öyle aktaralım. Bizim finansmanımızla birikimimizi yurtdışına taşımayalım. Ama inanın bu masum olanı. Peki ikinci olan nedir? İlgili ülkeye gidip bu çalışmaları yaptığınızda, ilgili ülkenin ihtiyaç duyduğu uzmanı kendi paranızla yetiştirmiş oluyorsunuz” diyerek yapılan yanlışın altını çizdi.
“GİTTİĞİNİZ YERLERDE DİYALOG KURUN”
Öğrencilerin gittikleri ülkelerde daha aktif olmalarını isteyen Bülbül, “Gidilen ülkelerde lütfen sadece kampüste kalmayın. Kampüs bilgileri çok önemlidir, onları da tabii ki alın ama siz yarının
burada konuşacak insanlarısınız. Siz yarının etkili insanları, yöneticileri, gazetecileri ve alanının en iyilerisiniz. Gittiğiniz ülkenin kamu kurum ve kuruluşlarıyla mutlaka diyalog kurun. Kamu yönetimindeyseniz, ziraat alanındaysanız, hangi ülkeler bu alanda ne yapıyorlar, ne tür çalışmalar yürütüyorlar diye bir şekilde bilgilenin ve bu tür konularda diyalog kurun. Çünkü bu diyaloglara yarın şiddetle ihtiyacınız olacak” şeklinde konuştu.
Kaynak:YTB
View full post on InterAjans.nl