2016 Entegrasyon Raporu Yayınlandı, Rapora Göre Türkler Ne Durumda!

2016 Entegrasyon Raporu Yayınlandı, Rapora Göre Türkler Ne Durumda!

1 Ocak, 2017

Hollanda’da Sosyal Kültürel Plan Bürosu (SCP) 2016 yılı entegrasyon raporunu yayınladı. Çalışmada temel olarak göçmenlerin; eğitim, istihdam, suça karışma, toplumsal hayata katılma ve güven gibi konuları ele alınıyor.

Rapora göre Türk, Fas, Antiller ve Surinam kökenliler eğitimde ilerleme sağladı. Ancak bu başarı, istihdama yansımış değil. Batılı olmayan göçmenlerin işsizlik oranı yüzde 15,6 iken, bu oran Hollandalılar için yüzde 5,6. Göçmenler son on senede ise, ülkede yaşamın ve imkânların daha da zorlaştığı görüşünde. Yaşadıkları ayrımcılık, göçmenlerin bu hissiyatına sebep olan etkenlerin başında geliyor. Raporda özellikle Türkiye kökenlilerin yüzde 43’ünün ülkelerine geri dönmek istediği görülmektedir. Raporda dikkat çeken bir başka nokta ise göçmenlerin insanlara, hükümete, yargıya ve özellikle polise karşı güvenlerinin Hollandalılara kıyasla daha az olduğudur. Raporun detaylarına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

Bu kapsamda göçmenler; “Batılı” ve “Batılı Olmayan” olarak iki gruba ayrılıyor.

Türkiye ve Fas kökenlilerin içinde olduğu Batılı olmayan grubunda, eğitim seviyesi yükseliyor. Ancak Batılı olmayan göçmenlerin üçüncü jenerasyonu eğitimde ilerleme sağlasa da hala Hollandalıların gerisinde. Aynı durum dil öğrenimi konusunda da yaşanıyor. Dil sınavlarında Türkiye ve Fas kökenli ilkokul öğrencileri, Hollandalı yaşıtlarına kıyasla daha başarısız.

Türkiye kökenli gençlerin, yüksek eğitime katılma oranı artmış durumda. Ayrıca diğer göçmenlerle de kıyaslandığında, Türkiye kökenlilerin eğitim grafiği hızla yükseliyor. Ancak yakalanan bu başarı, istihdama yansımış değil. Hollandalıların iş bulma oranı, Türkiye kökenli göçmenlere oranla 2 ila 3 kat daha fazla. Raporda dikkat çeken bir başka nokta ise 2012 yılından bu yana, özellikle Türkiye kökenlerin ülkelerine geri dönmeye başladığı yönünde. Öte yandan göçmenlerin suça karışma oranı ise son 10 sene içerisinde yarı yarıya azaldı. Raporun detaylarına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

Eğitim
Ülkede yaşayan göçmenler ile yerli halk arasındaki eğitim farklılığı her ne kadar azalama gösterse de hala aradaki fark oldukça büyük. Aşağıdaki tabloda ilkokuldan liseye kadarki tüm eğitim çeşitlerindeki öğrenci dağılımı yer alıyor. Buradan şöyle bir sonuç çıkıyor, göçmenler daha ziyade mesleki ağırlıklı okullarda eğitim alırken, Hollandalıların tercihi doğrudan üniversiteye hazırlık eğitimi veya düz ve fen liseleri olarak ön plana çıkıyor.
Bir diğer dikkat çeken nokta ise, Ülkede 399 bin nüfus ile en büyük göçmen grubunu oluşturan Türkler, grafiğin en üst kısmındaki eğitim dallarında Faslılara, Surinamlılara ve Hollandalılara göre daha geride..
Diğer bir göçmenler ile ilgili ortak sonuç ise, göçmenlerdeki eğitimin geri kalmışlığı veya mesleki okullara yönelme, ebeveynlerin eğitimsizliğine bağlanıyor.

Eğitimi diplomasız bırakma veya yarıda bırakma rakamlarına bakıldığında burada tam tersi bir durum söz konusu, Hollandalılar arasında artış görülmekte, göçmenlerde sürekli azalan trend devam etmekte.
Türkiye ve Fas kökenlilerin içinde olduğu Batılı olmayan grubunda, eğitim seviyesi yükseliyor. Ancak Batılı olmayan göçmenlerin üçüncü jenerasyonu eğitimde ilerleme sağlasa da hala Hollandalıların gerisinde. Aynı durum dil öğrenimi konusunda da yaşanıyor. Dil sınavlarında Türkiye ve Fas kökenli ilkokul öğrencileri, Hollandalı yaşıtlarına kıyasla daha başarısız.

Türkiye kökenli gençlerin, yüksek eğitime katılma oranı artmış durumda. Ayrıca diğer göçmenlerle de kıyaslandığında, Türkiye kökenlilerin eğitim grafiği hızla yükseliyor.

İstihdam
Eğitimde görülen başarı, istihdama yansımış değil. Batılı olmayan göçmenlerin işsizlik oranı yüzde 15,6 iken, bu oran Hollandalılar için yüzde 5,6. Göçmenler son on senede ise, ülkede yaşamın ve imkânların daha da zorlaştığı görüşünde.

Ayrıca yıl içinde yapılan bir çok araştırma ve yaşanan muhtelif olaylar göstermekteki, aynı vasıflara sahip göçmenler iş görüşmesine, mülakata dahi çağrılmıyor. Özel iş ve işçi bulma kurumlarında ise durum şöyle özetlenmişti. Aynı vasıflara sahip bir göçmen genci en az 6-7 kuruma yazılıp bir iş bulurken, bu durum yerli halk için 2-3 olarak verilmekte.

Türkler arasında işsizlik oranı Faslılara göre çok daha az olmasına karşın yerli halka oranla yüksek.  Türkler arasındaki işsizlik oranı ortalama yüzde 12,3.

Suça karışma
Göçmenlerin suça karışma oranı ise son 10 sene içerisinde yarı yarıya azaldı. Raporun detaylarına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
Türkler 2 bin 190 mahkûm ile toplam tutukluların sadece yüzde 4,9unu oluşturuyor.  Faslılar 4 bin 530 mahkûm ile yüzde 10,6, Surinamlılar 4140 mahkûm ile yüzde 9,7’ini oluştururken,
Antilyanlar 3 bin 550 mahkûm ile yüzde 8,3’ünü oluşturma.
Türkler 400 bin nüfus ile Hollanda’da yaşayan en büyük göçmen grubu oluşturmakta. Yine CBS verilerine göre geçen her yıl Türkler arasındaki suç oranı azalmakta. 2005 yılında 2 bin 750 olan mahkûm sayısı her yıl azalarak 2 bin 90 kişiye gerilemiş.

Her ne kadar ciddi oranda düşüş olmasına rağmen, suça karışma oranı yerli halka oranla 4 kat yüksek.  Burada göçmenler arasında ciddi oransal farklılık var. Faslılar arasında suça karışma oranı yüzde 3,9 iken, bu oran Antilyanlar arasında yüzde 4,7, Türkler arasında ise yüzde 2,2.  Göçmen gruplar arasında en düşük suç oranına sahip topluluğu Türkler oluşturuyor.

Toplumsal hayata katılma
Raporda dikkat çeken bir başka nokta ise 2012 yılından bu yana, özellikle Türkiye kökenlerin ülkelerine geri dönmeye başladığı yönünde. Raporda özellikle Türkiye kökenlilerin yüzde 43’ünün ülkelerine geri dönmek istediği görülmektedir.
Ülkede yaşayan 400 bin Türk nüfusun Türkiye ile güçlü bağı olduğuna dikkat çekiliyor. Yüzde 80ini kendini Türk hissediyor, yine yüzde 41lik kesim kendini Hollandalı Türk olarak tanımlıyor deniliyor.  Yüzde 25lik kesim ise kendini tamamen Türk ve Hollanda ile alakalı hissetmiyor.

Güven
Raporda dikkat çeken bir başka nokta ise göçmenlerin insanlara, hükümete, yargıya ve özellikle polise karşı güvenlerinin Hollandalılara kıyasla daha az olduğudur
Türklerde güvenin tek yüksek olduğu alan yüzde 73 ile yargı.  Hükümete güven yüzde 41, Sosyal güven ise yüzde 35 ile en az güven duyulan alan.

Kaynak: ©MD Turkinfo.nl

View full post on Haber Utrecht