Biyometrik Verilerin Ömür Boyu Korunması Hukukuna aykırı!

Biyometrik Verilerin Ömür Boyu Korunması Hukukuna aykırı!

10 Şubat, 2016

12645250_1684517705157186_2563988508039568563_n

Biyometrik verilerin ömür boyu korunması, Türkiye- AB Ortaklık Hukukuna aykırı!

Rotterdam Mahkemesi önceki gün, Türk vatandaşlarının açtığı üç ayrı davada, biyometrik verilerin ömür boyu korunmasının, Özel Hayatın Gizliliği ve Türkiye-AB Ortaklık Hukukuna aykırı olduğuna hükmetti.

1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Hollanda’ya AB üyesi olmayan ülkelerden gelen yabancılar, parmak izleri ve dijital vesikalık resim çektirmek zorundalar. Biyometrik veri olarak adlandırılan bu bilgiler, bir bilgi bankasında toplanıyor. Bu veriler, kişi Hollanda vatandaşlığına geçtikten 10 yıl sonraya kadar korunuyor. Hollanda vatandaşlığına geçiş giderek daha pahalı ve koşulların da ağırlaştırılması nedeniyle, bu süre uygulamada ömür boyu olabiliyor. AB vatandaşlarının muaf tutulduğu yasaya göre, Türk vatandaşları da biyometrik verilerini vermek zorundalar.

Bazı vatandaşlar Türkiye-AB Ortaklık Hukukunun, Türk vatandaşlarına AB vatandaşlarından farklı muamele yapılamayacağı maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle, uygulamaya itiraz ederek konuyu yargıya taşımışlardı. Rotterdam Mahkemesi, biyometrik verilerin yabancıların kimliğinin belirlenmesini sağlayan ek bilgi olduğunu savunan Hollanda Devleti avukatının bu görüşüne katılmayarak, kişilerin parmak izi ve dijital resimlerinin geçici oturma müsadesi koşulu olarak kullanıldığını belirtti. Bunu da serbest dolaşım hakkını sınırlayan yeni bir uygulama olarak değerlendiren mahkeme, dolayısı ile Türkiye-AB Ortaklık Hukukuna aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme ayrıca, Türk vatandaşlarının biyometrik verilerinin korunmasının da ayrımcı bir uygulama olduğuna karar verdi.

Adalet ve Güvenlik Bakanlığı Devlet Sekreterinin karara itiraz ermesi bekleniyor. Hollanda’da Türkler İçin Danışma Kurulu (İOT), ilgili yasanın yürürlüğe girdiği geçen yılın başında uygulamaya Avrupa Komisyonu nezdinde itiraz etmişti. İtiraz süreci ise henüz sonuçlanmadı.

View full post on Haber Utrecht