BM İnsan Hakları Konseyi 31. Oturumu başladı

BM İnsan Hakları Konseyi 31. Oturumu başladı

29 Şubat, 2016

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 31. Oturumu, BM Cenevre Ofisi’nde başladı.

Oturumun açılış toplantısında konuşan Elvan, konseyin bu ana oturumunun, “emsali görülmemiş nitelikteki küresel sorunların devam ettiği şartlarda toplandığına” işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye’deki ihtilaf, DAEŞ tarafından işlenen insanlık dışı suçlar, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı gibi eğilimlerde gözlemlenen artış ve göçmen ve mültecilerin yaşadığı trajediler insanlığın vicdanını yaralamaktadır. Çökmüş bir ülke haline gelen Suriye’deki çatışma, tüm bölgenin barış ve istikrarı için tehdit oluşturmaya devam etmektedir. Türkiye, bu insani felaketin büyük bir kısmını omuzlamak için elinden geleni yapmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine (BMMYK) göre, Türkiye dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumundadır. Vatanlarını terk eden Suriyelilerin yarısından fazlasını Türkiye ağırlamaktadır. Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin toplam sayısı 2,5 milyonu aşmıştır. Türkiye’de doğan Suriyeli bebeklerin sayısı yaklaşık 152 bine ulaşmıştır.”

Türkiye’nin şimdiye kadar Suriyelilerin ihtiyaçları için 10 milyar dolar harcama yaptığına dikkati çeken Elvan, ikili ve çok taraflı düzeyde uluslararası toplumdan alınan katkının ise sadece 455 milyon dolarla sınırlı kaldığını vurguladı.

Elvan, “Uluslararası toplumun sorumluluk paylaşımı ve dayanışma ilkeleri doğrultusunda hareket etmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

– Kırım için BM’ye rapor hazırlama çağrısı

Başbakan Yardımcısı Elvan, kritik bir coğrafyada akut insani zorluklara karşı mücadele eden Türkiye’nin, aynı zamanda, on yıl önce başlattığı insan hakları alanında kapsamlı reform sürecini hayata geçirmekte olduğunu söyledi.

Ukrayna krizine ne değinen Elvan, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye, Ukrayna’nın güneydoğusunda ve Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde, Kırım Tatarları da dahil olmak üzere azınlık grupları hedef alan insan hakları ihlallerinden derin kaygı duymaktadır. Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde insan hakları durumuyla ilgili ayrı bir rapor hazırlaması için BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine çağrıda bulunuyoruz.”

Elvan, işgal altındaki Filistin topraklarındaki mevcut durumun kabul edilemez olduğuna da işaret ederek, “İsrail yasa dışı yerleşim bölgelerini genişletmeye devam etmektedir. İsrail’in Harem-i Şerif’e karşı ihlallerini derin endişe ile karşılıyoruz. Harem-i Şerif’in statüsü ve kutsallığı korunmalıdır” uyarısında bulundu.

– “PKK uluslararası bir tehdittir”

Terörün uluslararası bir sorun olduğunu söyleyen Elvan, “Terörizmin ciddi sınamasıyla karşı karşıya bulunan dünyamızda DAEŞ, El-Kaide ve PKK gibi kanlı terör örgütleri toplumsal düzen ve refahı tehdit etmektedir. Terörizm, uluslararası toplumun ortak ve birbirini güçlendiren eylemlerini gerektiren, karmaşık bir tehdittir” dedi.

Göçmen ve mülteci kriziyle ilgili çeşitli vesilelerle tedbir alınmasına yönelik çağrıları tümüyle desteklediklerini de dile getiren Elvan, “Ancak, sadece güvenlik önlemleri alınmasının meselenin çözümü için doğru bir yaklaşım ortaya koymayacağı açıktır” şeklinde konuştu.

Elvan, küresel insani krizler ve mülteci krizleri karşısında kapsamlı yaklaşımlar ve çözümler üretilmesinin tartışılması gerektiğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Elvan, “İstanbul’da 23-24 Mayıs tarihlerinde BM Genel Sekreteri (Ban Ki-mun) ile ev sahipliği yapacağımız Dünya İnsani Zirvesi hazırlıklarını yaptığımız bu dönemde, bu tartışmalar önem taşımaktadır. Bu tarihi etkinlik vesilesiyle sizleri İstanbul’da ağırlamayı bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Oturumun ilk gününde, Başbakan Yardımcısı Elvan’ın yanı sıra BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Choi Kyong-lim, BM Genel Kurulu Başkanı Mogens Lykketoft ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin de konuşma yaptı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da oturumda konuşacak. Oturumda, İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Malki, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Su Yong ve çeşitli ülkelerden pek çok bakan yer alacak.

Lavrov ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, oturumun ikinci gününde konseye hitap edecek.

İnsan haklarını ilgilendiren konuların masaya yatırılacağı dört haftalık oturumda, ülkeler birçok konuyu görüşecek. Suriye, İran ve Kuzey Kore’deki insan hakları durumu hakkında raporların da değerlendirileceği oturumda, BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu’nun Suriye’deki insan hakları ihlalleri hakkındaki son raporu, konseyin 15 Mart’taki oturumunda ele alınacak. BM İnsan Hakları Konseyi’nin 31. Oturumu, 24 Mart’a kadar devam edecek.

AA© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.

View full post on InterAjans