Dikkat Bu İçeceklerde Bakteri Var

Dikkat Bu İçeceklerde Bakteri Var

21 Ağustos, 2014

produsMars, Snickers, Milky Way ve Bounty içeceklerinin geri toplatıldığını açıkladı, nedeni ise içeceklerde bulunan ve sağlığa zararlı bir bakteri olan Bacillus Subtilis bakterisi.

Pazar günü akşam saatlerinde firma tarafından yapılan açıklamada, Mars Refuel Milk, Snickers On the Go, Milky Way Chocolate Milk ve Bounty Drink adlı içeceklerin geri toplatıldığı belirtildi.

Firma, bu içeceklerin içerisinde büyük ihtimalle Bacillus Subtilis adlı bakteriye rastlandığını kaydetti.

Hollanda Gıda ve Tüketim Malı Güvenliği Kurumu NVWA tarafından yapılan açıklamada da şuana kadar İngiltere bu sütlerden tüketen 60 kişinin hastalandığı belirtildi.

Firma açıklamasında adı geçen ürünlerin hepsinin spor yaparken kullanılan içecek kutusu şeklinde olan 350 mililitrelik kutular olduğunu belirtti. Sadece Milchwerke Mittelelbe GMBH firması tarafından üretilen ve kullanma tarihi 19/12/2014’den 11/4/2015’e kadar olan içeceklerde bu bakteriye rastlandığı kaydedildi.

Mars Refuel Milk 350ml
Snickers On the Go 350ml
Milky Way Chocolate Milk 350ml
Bounty Drink 350ml

Tüketicilerden evinde adı geçen bu marka ve belirtilen özellikte içeceğe sahip olanların Tüketici servisinin 0800-73344733 numaralı telefonu araması uyarısında bulunuldu.

NVWA şimdiye kadar hayati bir tehlike yaratmadığı belirtilen durumda hastaların aşırı mide bulantısı ve kusma yaşadığı kaydedildi. Uzmanlar şuanda Hollanda pazarındaki ürünlerin raflardan kaldırıldığını ve aynı uyarının diğer ülkelerde de yapıldığını kaydetti.

Hollanda Gıda ve Tüketim Malı Güvenliği Kurumu  NVWA tarafından yapılan açıklama için tıklayınız

Bacillus subtilis nedir?

Oksijenli solunum veya geçici oksijenli solunum yapan, 20-30 derecede üreyen bir bakteri cinsidir. Vejetatif şekilleri dayanıksız olup, sporları bazen kaynama derecelerinde birkaç saat dayanabilirler. Gram pozitiftir. Doğada çok yaygın olarak bulunur. Panoftalmi ve Irıdosiklit gibi göz enfeksiyonlarına neden olur.

Bulaşma kaynağı: Toz, toprak, su gibi temel alanlarda yerleştiklerinden besin maddelerine kolaylıkla bulaşırlar.
Ekmeğin iç kısmı pişerken 100 C derece olur. Bu sıcaklıkta ölmezse bu bakteri,ekmekteki karbonhidratı kullanarak ekmeğin içinde lifli bir yapı olustururlar.
Özellikle sütte çoğaldıkları zaman kazeini parçalayarak zehirli maddeler açığa çıkarırlar. Diğer besin maddelerinde üredikleri zaman toksin oluştururlar.
Kuluçka süresi: 2-18 saat.
Sürfaktin sentezini yapar.

View full post on Haber Utrecht