Dövizle Askerlik Hakkında Sık Sorulan Soruların Cevabı!!

Dövizle Askerlik Hakkında Sık Sorulan Soruların Cevabı!!

8 Şubat, 2016

bin-euroya-dovizli-askerlik-icin-4-sart-6433400.Jpeg

1) Dövizle askerlik bedeli ne kadar oldu?
27.01.2016 itibariyle dövizle askerlik bedeli 1.000 Euro olarak belirlenmiştir.

2) Kimler yararlanabilir?
Yurtdışında oturma veya çalışma izni ile veya çifte vatandaş olarak işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu statülerinden biri ile en az 3 yıl süreli çalışma veya yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde olanlar.

3) Çalışmayan başvuru yapabilir mi?
Yurtdışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak veya çifte vatandaş statüsünde en az 3 yıl süre ile çalışmanın yanında, işveren, sanat mensubu veya ödenek (sosyal, hastalık vb.) alanlar da başvurma hakkına sahiptirler.

4) Öğrenciler yararlanabilir mi?
Hayır, çalışma süresi olarak net 3 yılın tamamlanmasının ardından başvuru yapabilir.

5) Türkiye’de geçen süreler çalışma gününe sayılır mı?
Hayır, her ne sebeple olursa olsun Türkiye’de geçirilen süreler yurtdışındaki çalışma süresinden düşülerek hesaplama yapılır.

6) Taksitle ödeme imkânı var mı?
Hayır, başvuru sırasında kendi banka hesabından havale yapılarak tek seferde ödenmesi gerekiyor.

7) 38 yaşını tamamlamamış ve daha önce hiç dövizle askerlik başvurusu yapmamış, ilk defa başvuru yapacak olanlar ne yapacaklar?
Bu kişiler, dövizle askerlik şartlarını taşıyor olmaları kaydıyla 1000 Avro ödeyerek başvurularını yapabilirler.

8) 38 yaşını tamamlamamış ve daha önceki mevzuat çerçevesinde bir veya birden fazla taksit ödemesi yapanlar tekrar ödeme yapacak mı?
Hayır, bu yükümlülerin, daha evvelki mevzuata göre 5112 veya 6000 Avro üzerinden ödedikleri bir taksit tutarının bile 1000 Avro’nun üzerinde olması nedeniyle, Başkonsolosluğumuza başvuru yapmalarına gerek yoktur.

Sözkonusu kişilerin T.C. Merkez Bankası kayıtlarında yaptıkları ödemeler kontrol edilip, kesin terhis veya askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılma işlemleri herhangi bir başvuruya gerek olmadan Askerlik Şubelerince yapılacaktır. Askerlik şubesi ile görüşülerek son durumlarının teyit edilmesi mümkündür.
Yapılan ödemelerin 1000 Avro üzerinde kalan bölümü iade edilmeyecektir.

9) 38 yaşını tamamlamış ve daha önce dövizle askerlik başvurusunda bulunmuş ancak ödemelerini tamamlamadığı için dövizle askerlik kapsamı dışında bırakılanlar ne yapacaklar?
Daha evvelki mevzuata göre 5112 veya 6000 Avro üzerinden ödedikleri bir taksit tutarı bile 1000 Avro’nun üzerinde olan bu kişiler, başvuru tarihi itibariyle dövizle askerlik şartlarını haiz olmaları kaydıyla, en geç 31 Aralık 2017 (dâhil) tarihine kadar başvuru yapmak suretiyle herhangi bir ödeme yapmadan dövizle askerlikten yararlanabilirler.

Bu yükümlüler, başvurularını Başkonsolosluğumuza son iş/çalışma durumunu gösteren belge, Türk/Hollanda pasaportu ve oturma kartları ve belediyeden alınacak güncel ikamet belgesiyle yapacaklardır. Bu yükümlülerin, başvuru tarihi ile 38 yaş sonu arasındaki sürede Türkiye’de bir yıl yıl içerisinde 6 aydan fazla kalıp kalmadığı kontrol edilerek şubeye sistem üzerinden bildirim yapılacaktır. Sözkonusu başvuru için son başvuru tarihi 31.12.2017’dir.

10) 38 yaşını tamamlamış ve daha önce hiç dövizle askerlik başvurusu yapmamış olanlar ne yapacaklar?

Bu kişiler, dövizle askerlik şartlarını haiz olmaları kaydıyla, en geç 31 Aralık 2017 (dâhil) tarihine kadar 1000 Avro ödeyerek başvurularını yapabilirler. Bu tarihten sonra 38 yaşını dolduranların herhangi bir başvuru hakkı olmayacak.

11- Türk vatandaşlığına tekrar girenler nasıl işlem yapacak?
Doğum yılına ve daha önce başvuru yapıp yapmadığına göre başvuru şartlarını sağlaması halinde gerekli işlemi yapacaklar. Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra işçi, işveren veya ödenek alarak geçen süreler dövizle askerlik kapsamında değerlendirilmektedir.

12- Başvuru yapmak için randevuya gerek var mı? Nasıl randevu alacağım?
Evet, konsolosluk.gov.tr adresinden randevu alınarak başvuru yapılabilir.

13- Başvuruyu nasıl yapacağım?
Gerekli belgeler ile askerlik bölümüne müracaat edilerek şartların sağlanıp sağlanmadığı tespit edilir. Düzenlenen ödeme belgesi ile bankaya ödeme yapılmasının ardından tekrar askerlik bölümüne başvurulur.

14- Bankaya ödeme yaptıktan sonra Başkonsolosluğa tekrar gelinmesine gerek var mı?
Evet, başvuru işleminin sonuçlanması için ödeme dekontunun askerlik bölümüne teslimi ve bilgilerin sistemden şubeye iletilmesi gerekiyor.

15- İşlemin tamamlanmasının ardından kesin terhis belgesini nasıl alabilirim?
Terhis ve askerlik durum belgeleri Askerlik Şubeleri tarafından düzenlenmektedir. Yurtiçinde herhangi bir askerlik şubesine başvuru yapılarak talep edilebilir. Ayrıca, e-devlet şifresi kullanılarak türkiye.gov.tr web sayfasından resmi olan askerlik durum belgesi basılabilir.

Diğer sorular ve gerekli belgeler için nasıl yanıt alabilirim?
Konsolosluk.gov.tr web sayfası askerlik başlığı altında ve Başkonsolosluğumuz bilgi notlarında (http://rotterdam.bk.mfa.gov.tr/ShowInfoNotes.aspx?ID=191819 )ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.

View full post on Haber Utrecht