FRANSA Demiryolları (SNCF) çalışanları, 31 Mayıs’ta aldıkları grev kararını uzatıyorlar.
SUD-rail sendikasının bildirisine göre, demiryolu sektörü çalışanları, birçok şehirde grev kararını değerlendirmek için bir araya geldiler.
Değişik sendikaların temsilcileri, alınan grev kararının uzatılması yönünde görüş bildirdi. Tüm bölgelerde yapılan oylama sonrasında grevin devam ettirilmesi oybirliğiyle kararlaştırıldı.
Yarın da devam edecek grevin uluslararası, şehirlerarası, bölgesel ve banliyö tren seferlerini etkileyeceği, bazı seferlerin yüzde 50 oranında aksayacağı tahmin ediliyor.
Fransa Demiryolları çalışanları 31 Mayıs’ta süresiz greve çıkmış ve grevden banliyö ve şehirlerarası trenlerin yanı sıra İtalya, İspanya ve Almanya’ya giden trenler de etkilenmişti.
Fransa’da çalışma yasası tasarısına karşı yapılan protestolara Air France pilotları da katıldı.
Air France pilotlarının en büyük üç sendikası SNPL, Spaf ve Alter, 11-14 Haziran’da arasında grev yapılacağını duyurdu.
Grevin 10 Haziran’da başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası için gelen turistleri etkilemesi bekleniyor.
Fransa Demiryolları (SNCF) çalışanları da 31 Mayıs’ta süresiz greve çıkmıştı. Dün de ülkenin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu CGT, 19 nükleer santral ve enerji sektöründe grev kararı alındığını açıklamıştı. Açıklamada, 19 nükleer santralde üretimin düşürülmesi veya tamamen durdurulması, rüzgar enerjisi tesislerinde de aynı uygulamaya gidilmesi çağrısı yapılmıştı.
Fransa’yı büyük bir grev dalgasının içine sokan yeni çalışma yasası tasarısı, mart ayından bu yana ülkede en çok tartışılan gündem maddesi. Meclise sunulduğundan bu yana sendikalar ve hükümet arasında yaşanan gerginlik, Fransa’da son 2 haftada neredeyse hayatı felç olma noktasına getirdi.
Rafinerilerdeki eylemler nedeniyle ülkenin birçok kentinde benzin bulmak çileye dönüşmüş, araç sahipleri, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu.
Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.
Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor. Tasarı 8 Haziran’da Senato’ya gelecek. Sendikalar, bu süreye kadar hükümete baskı yapmayı planlıyor.
AA © InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.
View full post on InterAjans