Olağanüstü hal tezkeresi TBMM’de kabul edildi

Olağanüstü hal tezkeresi TBMM’de kabul edildi

24 Temmuz, 2016

BAKANLAR Kurulunca, Milli Güvenlik Kurulunun tavsiyesi üzerine demokrasi, hukuk, özgürlükleri koruma ve güçlendirme amacıyla 3 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) uygulanmasına yönelik Başbakanlık tezkeresi üzerinde hükümet, gruplar ve şahıslar adına yapılan konuşmaların ardından tezkere yeniden okunarak oya sunuldu.

AK Parti’nin, oylamanın açık yapılmasına dair önerisi kabul edildi. Elektronik cihazla yapılan açık oylamada, 461 milletvekili oy kullandı.

Tezkere, 115 ret oyuna karşı 346 oyla kabul edildi.

Buna göre Anayasa’nın 120. maddesi ile Olağanüstü Hal Kanunu’nun 3. maddesinin (b) bendi kapsamında, ülke genelinde 21 Temmuz 2016 Perşembe günü saat 01.00’den itibaren 90 gün süreyle olağanüstü hal ilan edildi.

-“Devlet kendisine olağanüstü hal ilan etmiştir”

Başbakan Binali Yıldırım, tezkerenin TBMM Genel Kurulu’nda kabulünün ardından teşekkür konuşması yaptı.

Başbakan Yıldırım, kabul edilen OHAL kararının, demokratik düzene, milli iradeye karşı 15 Temmuz gecesi başlatılan silahlı darbe teşebbüsünün doğurduğu sonuçları ve yaptığı tahribatı ortadan kaldıracak önlemleri almaya yönelik olduğunu bildirdi.

Geçmiş dönemdeki OHAL kararlarına bakıldığında, önlemlerin, vatandaşın yaşamını sınırlamaya, hareket alanını kısıtlamaya yönelik olduğuna işaret eden Yıldırım, 15 Temmuz’da gerçekleştirilmeye çalışılan darbe teşebbüsüyle milletin, hükümetiyle, bütün siyasi partileriyle, başkomutanıyla bir, beraber olduğunu, kenetlendiğini ve bu darbe bozuntularını bertaraf ettiğini kaydetti. Yıldırım, milletin rahat nefes aldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu süreç içinde çok insan, çok kurum büyük bir kadirşinaslıkla, ülke sevgisiyle bu kalkışma hareketine en net şekilde duruş sergilemiş ve Türkiye, dünyaya bir demokrasi destanı yazdığını göstermiştir. Bugün alınan karar ile devlet millete değil, kendisine olağanüstü hal ilan etmiştir. Bu olağanüstü hal ilanıyla devlet içine yıllardan beri kümelenmiş FETÖ çeteleri, terör çeteleri bir bir temizlenecek ve ülkemizin istiklaline, demokrasisine zarar vermeye kalkışan bu mihraklar bir daha ayağa kalkmamak üzere bertaraf edilecektir. Amaç budur.”

 -“Süratle bu beladan kurtulmak için”

Başbakan Yıldırım, bu süreçte bütün siyasi partilerin, başta genel başkanlar olmak üzere takdire şayan duruş sergilediğini ifade etti. Gazi Meclis’in çatısı altında bombalama sırasında bile demokrasi, milli iradeden asla ödün vermediğini kaydeden Yıldırım, şunları kaydetti:

 “Bizim siyasi parti gruplarından beklentimiz, bu başlattığımız birlikteliğin süratle bu beladan kurtulmak için yapılacak düzenlemelerde de devam etmesidir. Özellikle yatırımlara, üretime, ekonominin büyütülmesine, reformlara yönelik getireceğimiz önlemler, OHAL düzenlemeleri dışında başlattığımız şekilde önümüzdeki haftadan itibaren devam edecek. Ve bunlarla birlikte ülkemizin, hepimizin, insanımızın artık bu olayın etkisinden kurtulmasını temin edeceğiz. Siyasi partilerimiz, 15 ve 16 Temmuz’u artık demokrasinin günü olarak kutlayacağız. Bundan böyle demokrasi şehitlerimizi anma günü olarak kutlayacağız. Bir kez daha şu görülmüştür tankın gücü halkın gücü karşısında yetersiz kalmıştır, mağlup olmuştur. Cuntacılar conta yapmıştır ve yolda kalmıştır, halkın iradesi kazanmıştır. Yüce Meclisimize, aziz milletimize bu asil duruşundan dolayı teşekkür ediyorum.”

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasının ardından Yıldırım’ın yanına giderek tokalaştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Bakanlar Kurulu sıralarına doğru ilerleyerek Başbakan Yıldırım ile Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in de aralarında bulunduğu ön sırada oturan bakanlarla tokalaştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, görüşmelerin bir bölümünde yer alırken oylamaya katılmadı.

 

 

AA © InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.

 

View full post on InterAjans