Palastik Şişelere Dikkat, Bu Detay Hayatınızı Kurtarabilir!

Palastik Şişelere Dikkat, Bu Detay Hayatınızı Kurtarabilir!

19 Ağustos, 2016

Marketten alınan su şişesi altuında ki küçük detay hayati önem taşıyor.
İçtiğimiz suyun şişesi bizim için ne derece tehlikeli yada tehlikeli mi işte bunun cevabı…

su sisesi

Şişenin altında bulunan işaretler bizim için hayli önem taşıyor. Sırasıyla inceleyelim.

1. PET ya da PETE: Şişenin altında bu işaret mevcut ise, şişe tek kullanımlık olarak tasarlanmıştır. Çoğu  içecek şişeleri bu malzemeden üretilir. Mikrodalga fırında kullanılması, dondurulması ve bulaşık makinesinde yıkanması çok sakıncalıdır. İçerisindeki gıdaya herhangi bir zararlı madde sızdırmamasına rağmen yeterince temizlenemeyeceğinden dolayı  tekrar kullanıldığında zararlı bakteriler üretir. Yani sağlığımız için bu pet şişeler kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır. Tekrardan doldurup kullandığınız takdirde suya ağır metaller ve çeşitli kimyasallar karışabiliyor ve böylece kullanan kişinin hormon dengesi dahi bozulabiliyor.

2. HDP ya da HDPE: Bu işaeretli şişeler uzmanlar tarafından en çok tercih edilen ve önerilen şişeler olup, içinde bulunan maddeye her hangi bir kimyasal karıştırmamaktadır. Gıdalarla kullanımının güvenli olduğu kabul edilen bir malzemedir. BPA içermediği gibi bulaşık makinesinde yıkanabilir ve mikrodalga fırında da kullanılabilir.

3. PVC ya da V: Suya iki toksik materyal karıştırabilen bu plastiğin şişelerde kullanımı tavsiye edilmiyor. İçinde bulunan zararlı maddeleri sızdırdığı için kesinlikle gıdalarda kullanılmaması gereken bir malzemedir.

4. LDPE: Suya herhangi bir kimyasal karıştırmasa da karıştırma ihtimali olduğu için kullanımı su için uygun değil. Bu malzeme de bulaşık makinesinde yıkanabilir ve mikrodalga fırında kullanılabilir. Aynı zamanda HDPE gibi gıdalarla birlikte kullanılabilir.

5. PP: Isıya karşı direnci yüksek ve kullanımı ideal. İçerisindeki gıdalara sızdırdığı bilinen herhangi bir zararlı madde olmayan bu malzeme en güvenli olarak kabul edilen plastik türüdür. 2 ve 4 numaralı maddeler bu maddenin düşük ve yüksek yoğunluklu halleridir.  Bu madde de bulaşık makinesinde yıkanabildiği gibi mikrodalga fırınlarda da kullanılabilir.

6. PS: ısındığı zaman kanserojen bileşenler yayabilir dolayısıyla uzun süreli kullanımı uygun değil. Hazır satılan tavuklarda, sıcak içeceklerde, yemek servislerinde, hatta bazı cihazları darbelerden korumak için kullanılan küçük köpüklerden oluşan bu malzemenin bi tür plastik olduğunu ne yazık ki  çoğumuz bilmiyoruz. Bu malzeme, Benzen isminde bir maddeden üretilir ve benzen, insan için kanserojen olarak bilinen bir maddedir.

7. PC, Diğer: Sporcu su şişeleri, biberonlar, yemek kaplarında kullanılan bu plastiğin, en tehlikeli ve uzak durulması gereken plastik olduğu söyleniyor

 

View full post on Haber Utrecht