Selamün Yavuz (Hollanda Gündemi) UETD’de kim kazandı?

Selamün Yavuz (Hollanda Gündemi) UETD’de kim kazandı?

13 Aralık, 2014

SELAMUN YAVUZ UETD'DE KIM KAZANDIUETD öteden beri AKP iktidarının Avrupa uzantısı olarak bilenen Avrupa Türk Demokratlar Birliği açılımının İngilizce kısaltmasıdır. Avrupa’da Türklerin yoğun yaşadığı bütün ülkelerde ve kentlerde örgütlenmiş, Türkiye’den aldığı destekle de uzun yıllardan beri çalışmalarını sürdürüyor.

UETD Hollanda örgütlenmesinde son bir yıldır süren çalkantılar bu hafta içinde başkan Mehmet Salih Kaya ve Yönetim Kurulunun istifa etmesiyle doruk noktasına ulaştı.

Kurulduğundan bu yılın Ocak ayına kadar UETD başkanı olarak görev yapan Veyis Güngör AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk tarafından görevden alınmış, bu göreve bu yılın başında Mehmet Salih Kaya getirilmişti. Muhafazakâr örgütlenme biçiminin geleneklerine uygun olarak seçimle değil, atamayla gerçekleştirilen bu yönetim değişikliği UETD’de bir eksen kaymasına yol açar mıydı? 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturması sürecinde Fethullah Gülen cemaati ile yollarını ayıran AKP Avrupa teşkilatlanmasının, UETD Hollanda’nın 8 yıllık başkanı Veyis Güngör ve milliyetçi-muhafazakâr ekibi ile de yollarını ayırması ilginç olduğu kadar çeşitli yorumlara da yol açmıştı. Hatta Avrupa Türkmenleri gazetesi web sitesinde Veyis Güngör’ün ‘Paralel Örgüt’ mensubu olduğu iddiaları bile ortaya atıldı.

Mehmet Salih Kaya başkanlığındaki yeni UETD yönetimi nasıl bir yol izleyecekti? Ve eski başkan Veyis Güngör ve ekibi bundan sonra ne yapacaklardı?

UETD

Mehmet Salih Kaya ve ekibi sessiz kalmayı tercih etti, basınla iyi ilişkiler kuramadı; 30 yıllık basın mensuplarını bile tanımadan ya da onlarla tanışmadan UETD başkanlığını götürebileceğini zannetti.

Göreve geldikleri andan itibaren başarılarını ve etkinliklerini kamuoyuna yansıtmakta zorluk çeken Kaya ve ekibi, AKP’ye ve UETD Genel Merkezine en büyük hayal kırıklığını Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki sonuçlarla yaşattı. Aday Recep Tayyip Erdoğan’a çok sayıda oy beklentisi olmasına rağmen 240 bin seçmenin ancak 12 bin kadarının Erdoğan’a oy vermesi UETD Genel Merkezi tarafından Kaya ve ekibinin hanesine başarısızlık olarak yazıldı.

Türkiye’deki AKP teşkilatı ile ilişkileri nasıldı, pek bilinmiyor; çünkü bu konuda basına yansıyan etkinlikleri pek olmadı. Ancak en son Yurtdışı Türkler Başkanlığı’nın (YTB) düzenlediği ‘Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Ortak Akıl Çalıştayı’nın ilk gününde Cumhurbaşkanı ile görüşecek heyetin içine Metin Külünk’ün müdahelesi ile Mehmet Salih Kaya’nın alınmaması, UETD Genel Merkezi’nin ise buna müdahale etmeyerek Kaya ve ekibinin arkasında durmaması bardağı taşıran son damla olmuş. Hollanda’ya dönüş sonrası Yönetim Kurulunu toplayan Kaya, hafta içinde istifa kararını açıkladı.

Metin Külünk’un bu tavrı kendi tutarsızlığından mı kaynaklandı, – çünkü bir yıl önce Kaya’yı UETD başkanlığına getiren Metin Külünk’tü- yoksa Kaya ve ekibinin gerek basın ve kamuoyu ile ilişkilerde, gerekse cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarısızlığından mı kaynaklandı?

UETD-2 YA DA ‘PARALEL UETD’

Veyis Güngör ve ekibi, görevden alındıktan sonra ‘Durmak yok, yola devam’ dedi. Güngör kendi ekibini UETD’den tamamen çekerek başkanlığını yaptığı Türkevi Araştırma Merkezi ve bir basın organı etrafında toplayıp UETD başkanı iken yaptığı etkinliklere tutarlı bir şekilde devam etti. Hatta bu etkinliklerin planlamasını UETD’nin yaptığı etkinliklerle aynı tarihlere getirerek Hollanda Türk toplumunun muhafazakâr kesimi için kimine göre paralel, kimine göre alternatif programlar sundu. Zaten Mehmet Salih Kaya da basına yaptığı istifa açıklamasında bundan şikâyet ederek “Adeta halen kendilerini UETD Hollanda’nın mümessili gibi görerek paralel çalışmalar yürüttüler” ifadesine yer veriyor. Kaya’nın açıklamasında, Veyis Güngör ve ekibini –aynı siyasi fikri savunmalarına rağmen- zaman zaman ‘karşı taraf’ diye nitelendirmesi de manidar.

Veyis Güngör ve ekibi UETD Genel Merkezi ile ters düşse de Türkiye’deki AKP teşkilatı ile sıkı ilişkilerini devam ettirdi. Ekibi ile birlikte 8 yılda yaptıkları etkinlikleri gündemde tutmak için eski web sitelerini uetd2.nl adı altında tekrar yayına geçirdiler. UETD yönetimi bunun üzerine yaptığı açıklamada AKP’lilerin kendileri dışındaki her oluşumu ‘paralellikle’ suçlama geleneğini sürdürdü ve “Bu vesileyle paralel UETD yapılanmasına izin veremeyeceğimizi ve site yöneticileri hakkında da yasal işlem başlatacağımızı kamuoyuna duyururuz” ifadelerine yer vererek Hollanda Türk kamuoyuna açıklamalarda bulunma gereksinimini duydu.

Veyis Güngör aday mı?

Hollanda’daki AKP destekçisi muhafazakâr kesim ve UETD içinde son bir yıldaki bu çatışmalar ilk başlarda ‘kol kırılır, yen içinde kalır’ örneğinde olduğu gibi kamuoyundan saklanmak istendi, ama saman altından hangi suların yürütüldüğü az çok tahmin edilebiliyordu; bu da şimdi iyice ayyuka çıktı.

Şu andaki görünüşe göre UETD’ye ‘paralel çalışmaları’ yürüten Veyis Güngör ve ekibi bu çatışmadan galip çıktı, ancak Güngör’ün tekrar UETD başkanlığına geçeceği düşünülmüyor; çünkü onun gözü daha yükseklerde, TBMM’de vekil olarak AKP sıralarında oturmak.

Sekiz yıllık UETD Hollanda başkanlığının verdiği tecrübe ve özgüven ile Veyis Güngör’ün 2015’in ilk yarısında Türkiye’de yapılacak genel seçimlerde AKP’den aday adayı olduğunu açıklayıp açıklamayacağı bugünlerde merakla bekleniyor.

UETD’nin yeni başkanı kim olur? Böyle bir başkanlık seçimle olmayacağından buna yine UETD Genel Merkezi karar verecek, ancak bu kez büyük bir ihtimalle Veyis Güngör’ün de görüşünü alacak. Böyle olunca da UETD Hollanda yeni başkanının Veyis Güngör ekibinden birisinin olması ihtimali yüksek görünüyor.

Partilerin Türkiye’deki genel seçimler öncesi Avrupa’daki çalışmaları başlamadan önce UETD Genel Merkezi’nin UETD Hollanda’ya yeni bir başkan atayacağı kesin gibi gözüküyor.

 

 

 

Elektronik posta: syavuz@kpnmail.nl
Twitter: @SYavuzTR
Facebook: www.facebook.com/selamunyavuz

© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.

View full post on InterAjans.nl