‘Siyahi Piet’ tartışmasında mahkeme son noktayı koydu: “Irkçılık”

‘Siyahi Piet’ tartışmasında mahkeme son noktayı koydu: “Irkçılık”

3 Temmuz, 2014

SIYAHI PIET KONUSUNDA SON MAHKEME KARARI FOTO Foto Michell ZappaAMSTERDAM (İnterAjans)Hollanda’da büyük tartışma yaratan Demreli Sinterklaas’ın (Aziz Nikola) siyahi uşağı Zwarte Piet ile ilgili olarak Amsterdam Mahkemesi, “ırkçılık ve ayrımcılık” kararını verdi.

Piet’in hem siyah, hem de ‘beyaz’ Aziz Nikola’nın uşağı olması, bazı kişi ve gruplar tarafından “ırkçılık ve ayrımcılık” olarak tanımlanıyor. Bunun “kölelik” ve “sömürgecilik” dönemini çağrıştırdığı ifade ediliyor.

Mahkeme, Amsterdam Belediyesi’nin Kasım 2013’te şehir merkezindeki geleneksel Aziz Nikola törenine ‘siyahi Piet’ten dolayı yapılan itirazları yeterince dikkate almadığı kararını verdi. Daha önce İnsan Hakları Konseyi de ‘siyahi Piet’ için “ayrımcılık ve ırkçılık” demişti. Mahkeme, ‘siyahi Piet’in “bir masal figürü” olarak görülebilecek olmasına ve Aziz Nikola töreninin ancak küçük bir bölümünü oluşturmasına rağmen, siyahi insanlar için incitici olabileceğini kaydetti.

Amsterdam Mahkemesi, Belediye Başkanı Eberhard van der Laan’ın tören ile ilgili kararında bunun BM İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygunluğuna bakmadığını bildirdi ve tören yapılmış olsa da kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi. Mahkeme, kararın yalnızca Amsterdam’daki törenle ilgili olduğunun da altını çizdi.

Mahkeme, belediye tarafından verilen karar ile Hollanda Anayasası’nın ayrımcılığın her türünü yasaklayan 1.maddesinin çiğnenmediğini belirtti, ancak ‘siyahi Piet’in istemeden de olsa ırkçılık çağrışımı yapabileceğini ifade etti.

Aziz Nikola Hollanda’da her yıl 5 Aralık tarihinde kutlanıyor. Aziz Nikola, Noel Baba gibi çocuklara hediyeler getiriyor. İspanya’da “yaşadığı” anlatılan Aziz Nikola, her belediyede düzenlenen törenlerde yardımcısı “siyahi Piet’ ile o şehre “ayak basıyor.”

‘Siyahi’ Piet’e karşı son yıllarda giderek artan tepkiler Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne yapılan şikayetle yeni bir boyuta ulaşmıştı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele, kültürel haklar, azınlıklar ve Afrika kökenliler raportörleri, Hollanda’dan konuya açıklık getirmesini istemişlerdi. İncelemelerini sürdüren BM Çalışma Grubu’nun başındaki Verene Shepherd, Hollanda’nın Sinterklaas kutlamasına son vermesi gerektiğini savunmuştu.

 

© InterAjans – Haberlerin tüm hakları İnterAjans’a aittir, izinsiz kullanılamaz.

View full post on InterAjans.nl