Timmermans: “Öncelikli çalışmamız onlar”

Timmermans: “Öncelikli çalışmamız onlar”

23 Haziran, 2014

ONCELIKLI CALISMAMIZ ONLARAMSTERDAM – Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, Suriye, Afganistan ve Irak gibi ülkelere Hollanda’dan savaşmak için giden Müslüman gençlerin kabinenin öncelikli çalışmaları arasında yer aldığını söyledi.

Bu gençlerin daha sonra döndükleri Hollanda’da saldırılar düzenleyebileceklerine işaret edilerek, Müslüman gençlerin radikalleşmelerinin önlenmesi çalışmalarına devam edildiği kaydedildi. Bir televizyon programına konuk olan Bakan Timmermans, Geert Wilders’in hükümetin bu konuda hiçbir çalışma yapmadığı iddiasının doğru olmadığını belirterek, “Halkın güvenliği her şeyden önemli. Bunu sağlamak için elimizden geleni yaptığımızdan emin olabilirsiniz” dedi.

Avrupa Birliği’nin (AB) Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, Avrupa ülkelerinden Suriye ve Irak’a savaşmak için gidenlerin sayısının 2 bini aştığını belirterek “IŞİD’in bazı militanlara, Avrupa’da saldırılar düzenlemek üzere eğitim vermeye başladığı yönünde emareler var” dedi.

AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Avrupa için de tehlike haline geldiği uyarısında bulunarak AB ülkeleri arasında ve bölge ülkeleriyle güvenlik alanında daha güçlü işbirliği istedi.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin sorularını yanıtlayan De Kerchove, Almanya, Danimarka, İsveç, İngiltere, İspanya, İrlanda, Belçika, Fransa ve Hollanda’dan 2 binden fazla kişinin savaşmak için Suriye ve Irak’a gittiğini ifade ederek bunların bir kısmının geri döndüğünün tespit edildiğini, güvenlik birimlerinin takip edemediği savaşçıların tehlike oluşturduğunu söyledi.

Gilles de Kerchove, “IŞİD’in bazı militanlara, Avrupa’da saldırılar düzenlemek üzere eğitim vermeye başladığı yönünde emareler var. Muhtemelen onlara nasıl şüphe uyandırmadan hareket edeceklerini, nasıl hedef seçeceklerini, nasıl doğru zamanı seçeceklerini ya da nasıl bir hücre kurabileceklerini öğretiyorlar” diye konuştu.

İngiltere ve Fransa’da saldırı planları
İngiltere’nin, geri dönen savaşçıların planladığı büyük bir saldırı planını ortaya çıkardığını, Fransa’nın güneyinde bir şüphelinin büyük miktarda patlayıcıyla yakalandığını, mayıs ayında Brüksel’deki Yahudi Müzesi’ne düzenlenen saldırının zanlısının Suriye’de savaşıp dönen bir kişi olduğunu belirten Gilles de Kerchove, bu kişilerin güvenlik birimleri tarafından çok yakından izlenmesi gerektiğini ancak bunun çok zor olduğunu kaydetti.

AB Terörle Mücadele Koordinatörü, “Bu kişilerin 24 saat boyunca izlenmesi gerekiyor. Bir kişiyi gizli bir şekilde izleyebilmek için 20 polis memuruna ihtiyaç var. Ancak Belçika gibi bir ülkenin örneğin 200 kişiyi takip etmesi imkansız” dedi.

De Kerchove, savaşmak için Suriye ve Irak’a gidenlerin profillerinin büyük farklılık gösterebildiğine de işaret etti. AB yetkilisi, Danimarka’dan gidenler arasında suça karışmış kişilerin bulunduğunu, diğer ülkelerde ise çoğunlukla 20-25 yaşında göçmen kökenli gençlerin söz konusu olduğunu belirtirken, gidenler arasında sonradan Müslüman olan Avrupa ülkeleri vatandaşlarının da bulunduğunu vurguladı.

Suriye’ye gidenlerin çoğu genç
De Kerchove, gençlerin Suriye’ye savaşmaya gitmelerinde farklı etkenlerin rol oynadığını söyleyerek, “Müslümanlar arasında, uluslararası toplumun Suriye muhalefetine yeterince destek vermediği duygusu hakim. Birçoğu internette gördüğü kadın ve çocukların öldürülme görüntüleriyle büyük bir öfkeye kapılıyor” dedi.

Suriye’ye giden gençlerin önemli bölümünün üçüncü ya da dördüncü kuşak Müslüman göçmenler olduğuna işaret eden De Kerchove, “Kendilerini izole olmuş, marjinal hissediyorlar, bir gruba ait olma, yaşamlarına bir anlam katma arayışındalar” diye konuştu.

AB Terörle Mücadele Koordinatörü De Kerchove, IŞİD’in son haftalarda sağladığı ilerlemenin, Avrupa’daki gençleri savaşa katılmak için daha fazla teşvik edebileceği uyarısında bulundu.

AB’de yeni yasal düzenlemeler önerdi
Avrupa Birliği’nin ortaya çıkan yeni tehlikeyle mücadele edebilmek için yeni düzenlemelere gitmesi ve terörizm konusunda ortak tanımda uzlaşması gerektiğini vurgulayan De Kerchove, savaşmak için Suriye’ye gidenler hakkında cezai kovuşturma yapılabilmesi gerektiğini kaydetti.

De Kerchove, “Yurt dışında cihada katılmak ceza yasası kapsamına alınmalı. Bu 28 AB üyesi ülkenin tamamında aynı şekilde tanımlanmalı” ifadelerini kullandı.

AB ülkeleri arasında bilgi paylaşımının ve üçüncü ülkelerle işbirliğinin de güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Gilles de Kerchove, “Türkiye de son gelişmelerden olumsuz etkilendi, geriye dönmekte olan militanların burada iki saldırısı oldu. Türkiye’ye havalimanlarında yolcu kontrolleri, sınır güvenliği konularında yardımcı olmamız gerekiyor” dedi.

© InterAjans / AA

 

View full post on InterAjans.nl