Çocukla Tatile Giderken Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Çocukla Tatile Giderken Dikkat Edilmesi Gereken Konular

11 Mayıs, 2016

ttatile-giden-cocukHollanda Türk Hukuk Bürosu tatil öncesi çocuklarıyla tatile gidecek aileleleri bilinçlendirecek açıklama yaptı.

Yaz yaklaştıkça tatil için planlar başladı. Bu yazımızda kısaca küçük çocukla yurt dışına seyahat ederken gümrük kapılarında karşılaşabilecek soruna değinilecektir.

Son yıllarda olası çocuk kaçırma olaylarını önlemek amacıyla Koninklijke Nederlandse Marechaussee (Sınır Polisi) sıkı denetimler gerçekleştirmektedir. Schengen ülkesi olmayın bir ülkeye, örneğin Türkiye’ye, seyahat ederken denetimler yürütülmektedir. Schengen bölgesi içinde seyahatlar için denetim bulunmamaktadır.

Kimler denetime tabiidir?

Küçük çocuk ile yurt dışına seyahat etmek velayet kullanma kapsamına girmektedir. Bu demek oluyorki yurt dışına seyahat ederken velayeti elinde bulunduran ebeveyn(ler) izin vermelidir(ler).

Eğer çocuk evlilik süresince doğmuş ise her iki ebeveyndede velayet vardır. Ancak çocuk evlilik dışı dünyaya gelmiş ise, hukuken velayet sadece annede olur. Bu durum resmi kayıtlara babanında velayet sahibi olduğunu işleterek değiştirilebilir.

Yaz ayları boyunca Koninklijke Nederlandse Marechaussee genellikle velayete aykırı hareket edilip edilmediğini denetlemektedir. Bundan dolayı küçük çocuk ile tek başına seyahat eden yetişkin kişi denetime tabii tutulur. Bunun yanısıra çocuğun yetişkinden farklı soyadı taşımasıda fazladan denetimi tabii tutulmak için bir sebeptir.

Eğer velayeti sizde olmayan veya tek başınıza küçük çocuk ile seyahat ediyorsanız aşağıdaki belgeleri yanınıza buldurmanızı tavsiye ederiz:

– diğer ebeveynin tatil için Bildirim İzni, bu linkten bu forma ulaşabilirsiniz: https://www.rijksoverheid.nl
– velayet kayıtının fotokopisi;
– seyahata izin veren ebeveynin pasaport fotokopisi;
– isteğe bağlı olarak, ebeveynlik planı;
– doğum belgesi;
– çocuğun gidiş-dönüş bileti.

Eğer velayet sahibi ebeveyn seyahata izin vermiyorsa, (acil) mahkemede dava açarak seyahat izni çıkartılabilir. Mahkemenin kararı, izin vermeyen diğer ebeveynin yerine geçmiş olur böylece ve tamamen yasal olarak tatile çıkmış olursunuz. Özellikle tavsiyemiz son ana kadar beklememenizdir ve izin belgesinin diğer ebeveyninden alınması için nisan/mayıs aylarında talep edilmesi ve izin vermediğinde veya tabiri caizse ‘nazlandığında’ avukat aracılığıyla mahkemeye başvuru yapılması. Mahkeme karar verirken çocuğun menfaatlerini göz önünde bulundurur.

Şimdiden hepinize iyi tatiller.

Av. K. (Kemal) Tosun | Türk Hukuk Bürosu Hollanda

View full post on Haber Utrecht